Napokon belül kijön a mobilos Firefox

Vágólapra másolva!
A Mozilla böngészőjének mobiltelefonra írt változata még idén debütál majd, de először csak Nokia N900-on lesz használható.
Vágólapra másolva!

Ha nem jön közbe semmi, még az év vége előtt letölthető lesz a Fennec (sivatagi róka) kódnéven ismert mobilos Firefox Nokia N900-ra - nyilatkozta Jay Sullivan, a Mozilla mobilos fejlesztésekért felelős alelnöke a BBC-nek. A Mozilla munkatársai jelenleg az N900-as (Maemo-s) verzió mellett Windows Mobile-ra és Google Androidra is dolgoznak a böngészőn, de a szakember egyelőre nem árulta el, hogy ezeken a platformokon mikor jelenhet majd meg.

A mobilos Firefox már csak azért is foglalkoztatja a közvéleményt, mert a böngésző asztali változata rendkívül sikeres. A mobiltelefonokon viszont nem az Internet Explorer, hanem a norvég Opera lesz a legnagyobb ellenfél, amelyet az iPhone-os Safari, majd a Nokia saját böngészője követ. IPhone-ra pedig kétséges, hogy egyáltalán megjelenhet majd a Fennec, utalt rá Sullivan a BBC-nek adott nyilatkozatában, mivel az Apple továbbra is igyekszik teljesen kézben tartani ezt a platformot.

Előzetes: a mobilos Firefoxról

A Mozilla mobilos böngészőjéhez ugyanolyan bővítményeket lehet majd letölteni, mint az asztali változathoz, és a neten keresztül szinkronizálható lesz a PC-s változattal. Így a felhasználó a számítógépétől felállva ugyanott folytathatja majd a munkát menet közben, ahol a PC-n abbahagyta - vázolta fel a terveket Sullivan. A fejlesztő szerint a böngésző bővítményei nem csak személyre szabhatóvá teszik majd a szoftvert, hanem egyes mobilos alkalmazások szerepét is átvehetik például a helyfüggő szolgáltatások, vagy a játék terén. A szakember szerint viszont a böngészős kiterjesztések nem konkurálhatnak a mobiltelefonokra elérhető, immár több százezres szoftverválasztékkal, inkább csak kiegészítik majd azokat.