Németország: letolt nadrággal és tövényekkel a Street View ellen

Vágólapra másolva!
A Google még csak készíti az utcanézeti képeket a német nagyvárosok utcáin, de az új szolgáltatás nem örvend nagy népszerűségnek az országban. A kormány tagjai törvényi szigorításokkal lépnének fel az utcák végigfotózása ellen, a járókelők pedig néha egész egyszerűen beintenek a cég autóinak.
Vágólapra másolva!

A német fogyasztóvédelmi miniszter szigorítaná a Google utcarészleteket bemutató szolgáltatását, a Street View-t. Ilste Aigner már a belügyminisztériummal is felvette a kapcsolatot, hogy megvizsgálják, mit tehet a törvényhozás az ügyben. A miniszterasszony a Focus magazinban nyilatkozott arról, hogy szerinte meg kellene fordítani az eddigi gyakorlatot, vagyis nem a lakosoknak kellene megtiltaniuk személyes adataik - így például a házukról, kertjükről készült felvételnek - a nyilvánosságra hozatalát, hanem ehhez a Google-nak kellene előzetesen engedélyt kérnie.

A Google Street View szolgáltatást a miniszter a "privátszféra több milliószor történő megsértésének" minősítette. Sabine Leutheusser-Schnarrenberger igazságügyi miniszter egy hónapja már felvetette az adatvédelmi törvény esetleges szigorítását, ő azonban nem csak az utcaképeket mutató Street View miatt aggódik. Szerinte az olyan vitatott szolgáltatások esetében, mint például a Google Earth is, amely madártávlatból mutatja be a Föld felszínét, vidékeit és városait, elengedhetetlen lenne a jogi felülvizsgálat.

Forrás: [origo]
Két napig működött a FAT nyomkövetője

A Google visszautasítja a bírálatot. A cég érvelése szerint az elmúlt több mint egy évben a németországi adatvédelmi hivatalokkal egyeztetve készítették el a fotókat a Street View számára, amelyeken már jó ideje felismerhetetlenné teszik az arcokat és a rendszámtáblákat (igaz, a cég privátszférát védő algoritmusa néha nem dolgozik tökéletesen). Ezen kívül minden felhasználónak lehetősége van arra, hogy kifogást emeljen háza képének nyilvánossá tétele ellen. Ezeket a képrészleteket még a bemutatás előtt eltávolítják, és már néhány száz tiltakozás érkezett is a céghez. A Németországban készült felvételeket a Google még idén szeretné közzé tenni a Street View-n, és a német adatvédelmi biztos kérésére már korábban vállalták, hogy megsemmisítik a hozzá készült, elhományosítatlan nyersanyagot.

Forrás: [origo]
"Fuck Google!" - fiatalok tiltakoznak a Street View ellen

A német fiatalok ezzel szemben néha egészen más módját választják a tiltakozásnak, ami jól jelzi: a látványos, de ellentmondásos szolgáltatás nem örvend osztatlan népszerűségnek. A hétvégén a berlini FAT médiaművész-innovátor csoport helyezett el GPS-es nyomkövetőt a Google utcaképeket készítő autóján, amikor az autó éppen parkolt. A jeladó által közvetített adatokat egy Google térképen tették közzé a FAT tagjai, és bár az nem működött tökéletesen, a berliniek órákon át láthatták, merre jár a fényképeket készítő autó.

Szintén a FAT honlapján látott napvilágot az a videó, amelyen fiatalok egy csoportja "megviccelte" a Google Street View-s autót. Amikor a kocsit utolérték, a csoport tagjai "Fuck Google" kiáltásokkal és felemelt középső ujjal, valamint a kamerás autó folyamatos fényképezésével jelezték nemtetszésüket, többen pedig letolt nadrággal követték azt, hogy így tegyék használhatatlanná a felvételeket.