Kamu vírusirtók inváziója zajlik

Vágólapra másolva!
A Google statisztikái szerint az elmúlt több mint egy évben jelentősen emelkedett az interneten terjesztett kártevők közül a vírusirtó alkalmazásnak álcázott csalárd szoftverek aránya.
Vágólapra másolva!

Az ilyen típusú kártevők az összes interneten terjedő károkozók 15 százalékát teszik ki a Google statisztikái szerint, amelyet 240 millió weboldal tartalmának elemzésével készítettek. Mostanra az internetes bűnözők egyik legkedveltebb módszere lett, hogy hamis vírusfertőzési üzenetekkel bombázzák az oldalukra látogató felhasználókat, akik közül a hozzá nem értők gyakran le is kattintják ezeket a kártevőket, és kamu vírusirtó szoftvereket telepítenek PC-jükre.

Egyre élethűbbek a hamis riasztások

Ezekért a programokért sokszor még pénzt is kérnek, pedig nem hogy a számítógép védelmét nem látják el, még az azon lévő adatokat is ellophatják segítségükkel a készítők. A keresőcég tanulmánya szerint az ilyen típusú átveréseknek egyszerű mivoltuk ellenére rengetegen esnek áldozatul. Az is igaz viszont, hogy a hamis biztonsági szoftvereket egyre jobban álcázni tudják, van olyan oldal, amely a látogató operációs rendszeréhez és böngészőjéhez igazítja figyelmeztető ablakának kinézetét, hogy az méginkább hasonlítson egy valódi rendszerüzenetre.

Egy amerikai it-biztonsági szervezet tanulmányai szerint a világhálón 11 ezer külön domainnevet használnak olyan honlapok működtetésére, amelyek kamu antivírus szoftverek terjesztésére szolgálnak. Az ilyen kártevők több mint felét internetes reklámokon keresztül terjesztik - számolt be a Google. Ez azért jelent problémát, mert nagyon nehéz a csalárd hirdetéseket kiszűrni a valódiak közül, mivel ezeket folyamatosan új címekre költöztetik át, ráadásul a hirdetésekkel való trükközéssel a netbűnözők legitim honlapokra is eljuttathatják kártevőiket.

A védekezés legegyszerűbb módja, ha eleve telepítünk vírusvédelmi alkalmazást a számítógépre, ezek egyike például a Microsoft ingyenes szoftvere, a Security Essentials.