Koffeinnel pörgeti fel magát a Google

Vágólapra másolva!
Elindult a webkereső új, gyorsabb keresési indexe, a Caffeine, vagyis koffein, ami 50 százalékkal gyorsabb találatokat ígér a felhasználóknak. A fejlesztők a mai webre jellemző, folyamatosan frissülő tartalmakhoz tervezték az új rendszert.
Vágólapra másolva!

A Google új indexe minden eddiginél átfogóbb, és fele annyi idő alatt adja vissza a találatokat, mint a korábbi - adta hírül a cég a saját blogján. A keresési index nem más, mint a web tartalomjegyzéke: amikor a felhasználó beír egy keresőszót, a Google nem magán a világhálón keres, hanem az általa előre összegyűjtött, szakszóval beindexelt tartalomban. Az index felgyorsítása természetesen a találatok frissességére, azok visszaadásának sebességére is hatással van.

A webkeresők a felhasználók kereséseitől függetlenül folyamatosan indexelik a világhálót, és elemzik a találatokat. A Google közleménye szerint a Caffeine legnagyobb előnye, hogy máshogy épül fel, mint a korábbi index.

A kereső ugyanis azelőtt több rétegű indexet használt, amelynek egyes rétegei egymástól eltérő ütemben frissültek: a legfontosabbnak, legrelevánsabbnak ítélt tartalmak gyakrabban, míg a kevésbé fontosak maximum félévente, amihez az egész internet alapos átfésülése és analizálása kellett.

A Caffeine ezzel szemben folyamatosan fésüli át a webet, és a különböző jellegű tartalmakat - képek, videók, blogbejegyzések, dokumentumok és így tovább - egymástól függetlenül tudja kezelni, és így a kapacitása is nagyobb. A Google közleménye szerint a rendszer másodpercenként weboldalak százezreit fésüli át, jelenleg százmillió gigabájtnyi adatot tárol (ez több mint 25 millió darab DVD-lemez kapacitása), amit nap, mint nap több százezer gigabájttal gyarapít.

Már a web is más

A Google sikeréhez a Larry Page és Sergey Brin által kitalált PageRank vezetett, ami a korábbi keresők módszereivel ellentétben nem a keresőszavak weboldalakon való előfordulásának gyakoriságát, hanem a rajtul fellelhető információ fontosságát vette alapul a találatok visszaadásánál. Ennek algoritmusát a webkereső indulása óta folyamatosan tökéletesítették, és többször újítottak a keresési találatok listázásán is.

Az új indexelő rendszerről, a Caffeine-t először tavaly augusztusban nyilatkoztak a cégnél, és az eredeti tervek szerint január elsejével vezették volna be, de a késlekedés okán nem árulta el a cég. Az új fejlesztést az indokolta, hogy a web átalakult: a hagyományos weboldalak helyett egyre több gyorsan, akár valós időben frissülő tartalom - blogbejegyzés, hozzászólás, megosztott videó és így tovább - keletkezik az interneten, amelyek nyomon követésére az eddigi indexelési módszer nem volt elég hatékony.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!