Beváltak a robottanárok Dél-Koreában

Vágólapra másolva!
Huszonegy dél-koreai iskolában tojásdad formájú, monitorfejű humanoid robotok segítenek az angol nyelv oktatásában.
Vágólapra másolva!

Az ázsiai ország fővárosától mintegy 240 kilométerre fekvő Daegu városában huszonegy általános iskolában egy kormányzati támogatásból végzett kísérleti program keretében robotokat is felhasználnak az angol nyelv oktatásában. Az intézményekben összesen huszonkilenc darab fehér, tojásdad formákkal bíró, nagyjából egy méter magas robot segíti a nyelvoktatást.

Az Engkey nevű humanoid a feje helyén egy LCD-monitort visel, ezen egy tanárnő virtuális arca jelenik meg. A kerekeken guruló robot beszél a diákokhoz, illetve könyveket olvas fel, ezen kívül táncolni is tud. A gépek nem csupán a beléjük programozott nyelvi játékokat képesek futtatni, hanem nyelvtanárok is távirányítani tudják őket a Fülöp-szigetekről az interneten keresztül. A távoli oktatók arckifejezéseit digitális kamerák követik nyomon, és azokat a robot virtuális arcán reprodukálják.

Forrás: AFP
Munkában a robottanár

A robot a Korea Institute of Science of Technology kutatóinak fejlesztése, amelynek képviselője az AFP ügynökségnek elmondta, a jól képzett, Fülöp-szigeteken élő nyelvtanárok sokkal alacsonyabb bérért dolgoznak dél-koreai társaiknál, ezért a robottanárt az ország távol eső vidéki településein kifizetődően lehet alkalmazni.

A gyerekek esetében a robottanár jobban képes felcsigázni az érdeklődést, de egyes felnőttek is úgy nyilatkoztak róla, hogy szívesebben gyakorolják a nyelvet egy robottal, mint egy másik emberrel - számolt be az AFP hírügynökség. Ha a megoldás a kísérleti üzem során beválik, később az iskolák állandó részesei lehetnek a nyelvoktató robotok, bár azt a kifejlesztők hangsúlyozták, hogy nem a hús-vér tanárokat akarják kiváltani ezekkel.