Vágólapra másolva!
Francia kutatók vizsgálatai szerint nem igazán jó ötlet CD-re, DVD-re archiválni a családi fotókat, videókat, az írható optikai lemezek zöme ugyanis öt-tíz éven belül megöregszik, a rajta lévő adatok pedig elvesznek.
Vágólapra másolva!

A francia CNRS kutatóintézet szakértői azt vizsgálták, mennyire tartósak az írható CD-k és DVD-k, amelyeket sokan használnak a nyaraláson és más családi eseményeken készült videók, fotók archiválására.

Nem tartós a CD és a DVD

Mint a tesztek során kiderült, ez nem feltétlenül jó ötlet, a lemezek ugyanis átlagosan öt-tíz év után használhatatlanná válnak. Ennyi idő alatt a legtöbb esetben még olyan lemezek is elöregedtek, amelyeket gyártóik kifejezetten azzal a szlogennel árusítanak, hogy azok évtizedekig megőrzik a rajtuk lévő adatokat, de a vizsgálatok nyomán olyan rossz minőségű optikai lemezekre is bukkantak, amelyek már egy évvel az adatok felírását követően használhatatlanná váltak.

Az optikai lemezeket sokan hiszik időtállónak, mivel a video- és magnókazettával ellentétben a CD-k, DVD-k lejátszásuk során nem kopnak, tartalmukat ugyanis lézernyaláb olvassa ki. Ugyanakkor a lemezek felülete az idő haladtával elöregszik, megromlik, így tartalma kiolvashatatlanná válik.

Változó minőség

A vizsgálatot végző francia kutatók egyébként a lemezeket mesterséges módszerrel öregítették: többek közt hőhatásnak, fénynek és páralecsapódásnak tették ki a lemezeket. A vizsgálatok során egyébként a szakértők meglehetősen vegyes tapasztalatokat szereztek az optikai adattárolók élettartamát illetően: gyakran ugyanahhoz a márkához tartozó egyik lemez hamar tönkrement, egy másik pedig nem.

A kutatók szerint a CD-k és DVD-k esetében az ismert márkanév és a magasabb ár sokszor nem garancia a jobb minőségre: az írható lemezek előállítását általában márkákon belül is több gyártó végzi, így a minőség akkor is változó lehet, ha valaki mindig ugyanazt a típusú médiát választja. A BBC által megkérdezett szakértők egyébként azt ajánlják a felhasználóknak, hogy a fontos adatokat két-három évente másoljuk új lemezekre, a legújabb írható CD-ket és DVD-ket viszont már elegendő lesz öt-hat évente friss lemezre másolni.

Több helyre kell menteni

A legjobb megoldás az, ha egyszerre több helyen tárolják az adatokat: például merevlemezen, CD-n/DVD-n, vagy egy online tárhelyen. A gyárilag nyomott optikai lemezeket nem érinti hasonló probléma, így attól nem kell félni, hogy a DVD-filmek vagy az eredeti zenei albumok ilyen rövid idő alatt megromlanak.