Csalók az Apple szoftverboltjában

Vágólapra másolva!
Kiberbűnözők támadták meg a gyanútlan App Store felhasználókat vasárnap. A csalásnak áldozatul esők több száz dollárt költöttek könyvekre. A jelenség nem egyedi: több ázsiai hackercsapat utazik az App Store felhasználók pénzére.
Vágólapra másolva!

A hibára először az Engadget kütyüblog figyelt fel, ám nekik csak az tűnt fel, hogy egy éjszaka alatt meglepően átrendeződött az iTunes App Store könyv kategóriájának toplistája. A korábbi állapotot feljesen átalakította az ötvenes listában 42 könyvvel megjelenő Thuat Nguyen.

Hamarosan az átrendeződés oka is kiderült. Feltört iTunes felhasználókkal több ezer dollár értékben vásároltak Nguyen könyveiből. A The Next Web adatai szerint száz és 1400 dollár közti összegeket loptak el a módszer segítségével a felhasználóktól. Egyelőre nem tisztázott, hogyan jutottak hozzá a bűnözők az áldozatok Apple azonosítóihoz és jelszavaihoz. A cég nem nyilatkozott még az ügyben, azonban a Nguyen által vezetett Mycompany által kiadott könyveket eltávolították az iTunes boltból.

A The Next Web szerint az App Store-os csalássorozatnak nem ért véget Nguyen letiltásával. A lap több olyan alkalmazásfarmot derített fel, amelyek egy-egy olcsó szoftver eladásával megpróbálják megszerezni a felhasználó azonosítóját, majd megpróbálnak minél több pénzt elemelni számlájáról. Az Apple egyelőre nem válaszolt a csalással kapcsolatos megkeresésekre, az áldozatul esett felhasználóknak pedig csak azt javasolják, hogy változtassák meg jelszavukat.