Vágólapra másolva!
Több szakmai és személyes információt emelnek ki az új facebookos profiloldalak, amelyek bevezetését december 5-én kezdte meg a közösségi oldal.
Vágólapra másolva!

Az új facebookos adatlapon az eddigi hosszú, listaszerű felsorolás helyett az oldal tetején, egy gyorsan áttekinthető, fejléc-szerű bekezdésben jelennek meg a felhasználó személyes adatai. A profiloldalak ezzel együtt kicsit olyanná változtak, mint egy szakmai önéletrajz, mivel jól áttekinthetően foglalják össze a legfontosabb szakmai információkat, de a személyesekre is jobb rálátást adnak.

A szöveges felsorolásban a munkahely, a végzettség és a lakhely szerepel az első helyen, majd a beszélt nyelvek és a születési idő. Az alapvető adatok között szerepel a szülőváros is, aminek leginkább a máshol egyetemre járó, dolgozó, de iskoláik, szomszédaik miatt valahová kötődő amerikai felhasználóknál lehet szerepe. Erre utal az adatmező eredeti elnevezése: hometown, vagyis ahová valósinak a felhasználó tartja magát (így az nem feltétlenül a szülőhely).

A szöveges felsorolást egy sor, pontosan öt darab indexkép követi a felhasználót ábrázoló fotókból, amelyeket maga töltött fel profilképként, vagy amelyeken meg van jelölve, látszólag véletlenszerű válogatásban. A képeket részletesen módosítani nem lehet, viszont törölni lehet közülük azokat, amelyeket nem szeretné rögtön a nyitólapon megmutatni az ember. Ez alatt már a korábbi elrendezésre emlékeztető listaszerű felsorolás látható a felhasználó munkahelyeiről és iskoláiról, majd kedvenc művészeti alkotásairól és más tevékenységeiről, és itt már részletezni is lehet bizonyos adatokat. A munkával kapcsolatban például ki lehet emelni projekteket, meg lehet adni az iskolai osztályt, és így tovább, de a családi és baráti kapcsolatok is új, többszintű beállítási opciókat kaptak.

Forrás: [origo]
Új Facebook-adatlap: előtérben a legfontosabb adatok és a végzettségek

Az ismerősök közül például már ki lehet emelni a legfontosabbakat úgy, hogy a felhasználó csoportba rendezve kifűzi őket az összes ismerős listája fölé, a vallás és a filozófia mellett pedig már azt is meg lehet adni, hogy kik inspirálják leginkább a felhasználót. A kedvenc szabadidős tevékenységeknél is meg lehet adni, hogy a felhasználó kivel csinálja azokat a legszívesebben.

Az új adatlapok bevezetése az adatvédelmi beállításokat nem érintette, a felhasználóról az újfajta elrendezésben is csak az és csak úgy jelenik meg az ismeretlenek, az ismerősök, vagy az ismerősök ismerősei számára, amit és ahogy előzőleg beállított. Az újítás elsősorban ezért aggasztotta a felhasználók egy részét a San José Mercuty News szerint, és nagyon megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy az jobb-e, mint akorábbi adatlap. A felső adatmező viszont arra ösztönzi a felhasználókat, hogy az eddiginél több adatot adjanak meg magukról, mivel ha valami hiányzik a szerkesztők által alapvetőnek tartott adatok közül, akkor ott egy olyan link jelenik meg, ami ennek kitöltését kéri.