Maroknyi hacker felelős a WikiLeakset támogató kiberháborúért

Vágólapra másolva!
Online szabadságharcosok névtelen, arctalan, spontán szerveződő tömegének írja le magát a Visa és a Mastercard elleni bosszúhadjáratot szervező Anonymous, a Guardian szerint azonban valójában körülbelül egy tucatnyi hacker az, aki koordinálja az akcióikat.
Vágólapra másolva!

A brit napilapot többen is megkeresték az Anonymous akcióiért felelős hackerek közül, akik identitásukat továbbra sem fedték fel, de elárultak részleteket arról, hogyan működik a magát hacktivista, vagyis hackerakciókat végrehajtó aktivista közösségként definiáló csoport. Az Anonymous online fórumokon közzétett felhívásokban toborzott résztvevőket az elmúlt másfél héten a WikiLeakset támogató tranzakciókat blokkoló bankkártyacégek és több más webes pénzügyi szolgáltató, így a Monebookers, és az Amazon.com webáruház ellen.

A magát egy fej nélküli figurával és a V, mint Vérbosszú című filmből ismert Guy Fawkes-maszkokkal azonosító aktivisták, vagy, ahogy ők nevezik magukat, hacktivisták egy bárki által letölthető szoftverrel szervezik gépeiket internetes botnet-hálózatba, amely központilag beállított webcímeket próbál túlterhelni sorozatos lekérdezésekkel. A Guardiannak nyilatkozó Anonymous-tagok szerint körülbelül tucatnyian vannak a csoport vezetői, akik meghatározzák a célpontokat - és egyébként egy IRC-csatornán, chatben beszélik meg ennek részleteit.

A vezetőség egy egyenrangú közösség

Mivel a csoportnak ezen a belső körön kívül nincs állandó tagsága, csak a fórumaira visszajáró internetezők definiálják magukat Anonymousként, a chatelésben is bárki részt vehet, de csak az a néhány ember rendelkezik döntési jogkörrel, akiket a többiek befogadtak maguk közé. "Nincs vezetőségi hierarchia, inkább csak elosztott feladatok - mindenkinek megvan a maga dolga" - árulta el a Guardiannak a vezetők egyike, aki szerint az egyes akciók során mindig más a felállás. Az Anonymous vezérei közé nem nehéz bekerülni: csupán el kell nyerni a többiek bizalmát, amit az egyes tagok online megnyilvánulásaiból szűrnek le, hiszen a világ különböző részein élő hackerek személyesen nem is ismerik egymást.

Az Anonymous szélesebb táborát körülbelül ezer felhasználó alkotja a New York University egyik kutatója szerint, akiknek 99 százaléka semmilyen befolyást nem gyakorol az eseménykere A csoport által a túlterheléses támadásokhoz használt szoftvert viszont majdnem negyvenezren töltötték le az elmúlt másfél hétben, és biztonsági szakértők szerint több ezren vehettek részt az akciókban.

A névtelenséghez ragaszkodnak

Az Anonymous nem áll kapcsolatban a WikiLeaks alapítójával, Julian Assange-dzsel, bár a héten ő maga is felhívta támogatóit arra, hogy védjék meg az oldalt az "amerikai külpolitika bűntársai" ellen, amelyek között az Anonymous fő célpontjainak számító Mastercardot, PayPalt és Visát is említette. Az aktivisták legutóbbi célpontja a Gawker blogszolgáltató volt, ahonnan 1,3 millió felhasználó jelszavát szerezték meg és tették közzé, de ez nem kapcsolódik a Wikileaks ügyéhez.

Ugyan az aktivisták jelentős hírnevet szerezhetnének maguknak a nagyszabású, világszerte több ezer embert megmozgató akciókkal, a névtelenségükhöz ragaszkodnak. A Guardian szerint a csoport főkolomposai azért keresték meg a lapot, hogy rajta keresztül is tisztázzák szándékaikat, és egyértelműbbé tegyék az akciók célját. A mozgalom hitelességét azonban aláásná, ha csak álnéven is, de bármilyen formában azonosíthatóan nyilatkoznának, az Anonymous egyik fontos eszköze ugyanis a tagoknak látszólagos egyenlőséget biztosító névtelenség, ami imázsának is fontos részét képezi. A múlthéten a BBC-nek álnéven nyilatkozott az akciókban résztvevő egyik brit aktivista, egy 22 éves szoftvermérnök, akit a közösség tagjai főleg azért ítéltek el, mert Coldblood néven mutatkozott be a közszolgálati adónak.

A Wikileakset támogató aktivistákat eddig a hatóságok csak Hollandiában vették üldözőbe, ott egy 16 éves fiút tartóztattak le a túlterheléses támadásokban való részvétel miatt.