Félmilliárd dollár lehet a tétje az evezős ikrek Facebook elleni perének

Vágólapra másolva!
Két évvel ezelőtt 65 millió dollárt kaptak a közösségi oldaltól Zuckerberg egykori iskolatársai, akik azt állítják, eredetileg az ő ötletük volt a Facebook. Most keveslik az összeget, de nem ezért szállnak ismét harcba, hanem azért, mert úgy érzik, átverték őket a megegyezés során.
Vágólapra másolva!

Cameron és Tyler Winklevoss december elején perelte be ismét a Facebook alapítóját. A testvérpár négy éves pereskedés után a bíróságon kívül állapodott meg 2008-ban a Facebook alapítójával arról, hogy 20 millió dollárnyi készpénzt és 45 millió dollárnyi részvényt kapnak a közösségi oldalból azért, mert állításuk szerint Zuckerberg tőlük lopta a közösségi oldal ötletét. A tehetős családból származó, evezős olimpikon ikerpár szerint a számukra juttatott részvények értékét túlbecsülték.

A testvérek elsősorban nem a pénzért szállnak ismét harcba, hanem azért, mert úgy vélik, a Facebook alapítója nem bánt velük fair módon az első megegyezés során, amikor megtévesztette őket a kárpótlás valós értékével kapcsolatban - írja a New York Times, amely megszólaltatta az ügyben a testvérpárt. "A lényeg az, Mark ellopta az ötletünket, és ezért nem azt kaptuk, amiben megegyeztünk. Ez egy elvi kérdés" - nyilatkozták az ikrek a napilapnak.

Megnőtt az egykori ötlet értéke

Ugyan a bíróságon Winklewossék 2004 óta egyszer sem nem tudták eredményesen megvédeni érveiket, a további pereskedés amellett, hogy megárthat a Facebook jó hírnevének, körülbelül 500 millió dollárjába kerülhet a szájt alapítójának. A becslések szerint ugyanis körülbelül ekkora lehet a testvérpár által a szájtból követelt részesedés értéke.

Winklevossékat a Facebookról szóló filmből, A közösségi hálóból ismerhetik a legtöbben, amely az idén a Time magazin által az év emberének választott alapító, Mark Zuckerberg és a szájt elindítása idején szintén a Harvardon tanuló testvérek konfliktusának történetét beszéli el. A tehetős családból származó evezős olimpikon testvérpár még 2004-ben perelte be Zuckerberget, mivel azt állították, hogy a szájt ötlete tőlük származik. Ők ugyanis pár héttel annak elindulása előtt bízták meg a programozózseni iskolatársukat azzal, hogy fejlessze le saját, Facebook Connection nevű közösségi oldalukat (amelyet később ConnectU-ra neveztek át), de ehelyett Zuckerberg a Facebookot készítette el, folyamatosan halogatva a másik szájttal való munkát.

Ők lettek volna a jobbak, ha...

A Winklevoss-testvérek szerint Zuckerberg csak azért jutott oda, ahol most tart, mert ők ötletet adtak neki - mondták el a New York Timesnak, és ugyan elismerik, hogy a Facebook-alapító "nem cseszte el" a közösségi oldal felfuttatását, úgy vélik, ha Zuckerberg nem veri őket át, és a Harvard Connection is időben elkészül, akkor jelenleg az lenne az elsőszámú közösségi oldal. A Facebookot jelenleg világszerte több mint 500 millióan használják, a piaci értékét pedig 50 milliárd dollárra becsülik.

A Winklevoss-ikrek jelenleg San Diegóban élnek és a 2012-es londoni olimpiára készülnek azok után, hogy befejezték üzleti tanulmányaikat Oxfordban. Csak egyikük, Cameron foglalkozik online vállakozással: segített egy amerikai programajánló oldal, a Guestofaguest.com elindításában, első vállalkozásuk, a ConnectU pedig még 2008-ban, a Facebookkal való megegyezés keretében Zuckerberg birtokába került. A testvérek és a közösségi oldal alapítója között köttetett akkori egyezség pontos részletei azóta sem ismertek.