Hatszázezret ért a Chrome egy hibája

Vágólapra másolva!
3133,7 dollárt - több mint hatszázezer forintot - fizetett ki a Google a Chrome böngésző egyik súlyos hibájáért. A problémát megtaláló kutató szerencsés volt, így ez extra hibáért és négy másik sebezhetőségért végül több mint hétezer dollárt zsebelt be a Google-től.
Vágólapra másolva!

A Szergej Glazunov által megtalált sebezhetőség a Chrome beszédkezelő részében volt. Ez a kód felelős azért, hogy a böngésző felismerje, ha képernyőolvasó programmal próbálják kezelni, és segítse a vak felhasználók munkáját. Glazunov nem csak ezt az egy hibát találta, további négyet is bejelentett, így a mostani Chrome-javítás 7470 dollárt hozott neki a konyhára.

A Mozilla és a Google a tavalyi nyár során hirdették meg hibavadász programjukat. Ám míg a Firefoxban talált súlyos hibáért kereken háromezer dollár jár, addig a Google képes volt belecsempészni egy geek viccet a jutalmazásba. A különösen súlyos Chrome-sebezhetőségekért 3133,7 dollárt kapnak a biztonsági kutatók. Az összeg nem csak azért érdekes, mert jelenlegi árfolyamon több mint hatszázezer forintnak felel meg, hanem azért is, mert a számokat betűként olvasva az ELEET (elit) szót adja ki.

A Mozilla először október végén fizette ki a hibavadászoknak járó legnagyobb jutalmát. Egy 12 éves amerikai fiú, Alex Miller talált egy olyan, a felhasználókat veszélybe sodró sebezhetőséget, amiért 3000 dolláros "vérdíj" járt.