Újraindult a SuprNova.org

Vágólapra másolva!
Az egykori népszerű torrentszájton böngészőből nézhető, saját gyártású rövidfilmes műsorokat lehet nézni, az oldalon TorrentFreak blog is saját műsorral jelentkezik.
Vágólapra másolva!

A SuprNova.org címen 2002-ben indított oldal volt az első olyan szájt, amely az akkor újdonságnak számító Bittorrent technológia alkalmazásával kínált letöltésre - javarészt illegális forrásból származó - filmeket, zenéket és szoftvereket. A honlapot egy Sloncek becenéven ismert szlovén tinédzser indította, és vadonatúj tartalmi forrásként hatalmas népszerűségnek örvendett, felhasználók milliói keresték fel. 2004-ben azonban az amerikai filmstúdiókat tömörító Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) bezáratta a szlovén szervereken működő oldalt, amelyet három év kényszerszünet után egyszer már újjáélesztett a Pirate Bay stábja, azonban már sosem volt képes megközelíteni sem korábbi sikereit.

Andrej Preston, az oldal egykori - azóta az Egyesült Államokban dolgozó - gazdája tavaly kérte vissza a SuprNova.org domainnevet ideiglenes gazdáitól, és néhány nappal ezelőtt vadonatúj honalpot indított a címen. Az új SuprNova már nem egy illegális letöltőoldal, hanem egy legitim módon működő, saját gyártású műsorokat kínáló videoportállá alakult, melyen a tartalmakat a további felhasználását biztosító Creative Commons licenc keretében publikálják.

Az oldalon jelenleg négy különböző műsor nyitóepizódjait lehet megtekinteni ingyenesen, a TorrentFreak TV nevű, a letöltések világával foglalkozó, hetente jelentkező adásait maga Preston rendezi. A műsorokat böngészőben is meg lehet tekinteni a YouTube-hoz hasonló módon, de a néhány perces adásokat Bittorrenten keresztül le is lehet tölteni a számítógépre. Preston nyilatkozata szerint az új SuprNova műsorkínálata naponta fog frissülni.