Wall Street Journal: Jövőre lehet Facebook-részvényeket venni

Vágólapra másolva!
A világ legnépszerűbb közösségi oldala a céghez közel álló források információi szerint 2012-ben bocsát ki részvényeket, amelyek révén tízmilliárd dollárral bővülhet a cég tőkéje.
Vágólapra másolva!

A Wall Street Journal amerikai üzleti lap értesülései szerint a Facebook jövő év áprilisa és júniusa között lépne a tőzsdére. A tőzsdei bevezetéssel egybekötött részvénykibocsátás révén a társaság tízmilliárd dolláros, vagyis mintegy 2,3 billió forintnak megfelelő összeggel bővítheti tőkéjét. A lap úgy tudja, hogy a közösségi hálózatot működtető cég már megkezdte a részvényjegyzés megkezdéséhez szükséges tárgyalásokat az amerikai tőzsdefelügyelettel.

A Facebook a lap szerint arra számít, hogy a tőzsdei jegyzést követően a cég értéke százmilliárd dollárra emelkedhet, ezzel olyan óriáscégeket utasíthat maga mögé, mint a Hewlett-Packard vagy a 3M. Az Egyesült Államokban mindössze tizenhárom cég értéke nőtt tízmilliárd dollárnál nagyobb összeggel a tőzsdei bevezetést követően. Ezek egyike a banki szolgáltatásokat kínáló Visa, a General Motors autógyártó és az AT&T telekomóriás. A Google 2004-es tőzsdére vonulása során 1,9 milliárd dollár értékben bocsátott ki részvényeket, a cég értéke ezt követően 23 milliárd dollárra emelkedett - írja a lap.

Larry Yu, a 2004-ben elindult Facebook szóvivője a Wall Street Journalnak nem kívánta kommentálni a tőzsdei bevezetésről szóló híreket, amelyet azzal indokolt, hogy nem vesz részt az ezzel kapcsolatos, évek óta zajló találgatásokban. Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója és elnök-vezérigazgatója az amerikai technológiai cégekhez képest sokkal tovább halogatta cége tőzsdei bevezetését.

A közelmúltban két jelentős internetes cég, a kedvezménykuponokat értékesítő Groupon és az üzleti kapcsolati hálózatot működtető LinkedIn is tőzsdére vonult. Az előbbi cég részvényeinek árfolyama négy nappal a kibocsátását követően 42 százalékát csökkent, az utóbbié azonban jelenleg 33 százalékkal a kibocsátás napján rögzített érték felett áll. Ez azt jelzi, hogy a befektetők nem minden új internetes cég üzleti értékében biztosak.