Program ismeri fel a photoshopolt sztárokat

képmanipulálás-felismerő szoftver
Vágólapra másolva!
Eltüntették a ráncokat vagy a fölösleges kilókat? A fotókon végzett digitális manipulációkat képes felismerni egy digitális törvényszéki vizsgálatokat is végző amerikai kutató által fejlesztett szoftver, amely készítője szerint visszaszoríthatja a magazinokban közölt fotók mértéktelen retusálását is.
Vágólapra másolva!

Az, hogy az újságok címlapjain szereplő emberek digitális fotóit manipulálják, senki számára nem újdonság, a bőrhibák, túlsúly vagy a keblek méretének utólagos módosítása mostanra széles körben elterjedt. Sokszor a változtatások meglehetősen szembetűnőek, az ötvenéves híresség hamvas tinibőrrel feszít a címlapon, az ismert képszerkesztő szoftverre utaló "Photoshop" kifejezés ennek köszönhetően terjedt el a köznyelvben is.

Az amerikai orvosokat tömörítő szervezet már külön irányelvet fogadott el arról, hogy a reklámok készítői ne a valóságtól eltérő, digitálisan módosított változatban mutassák be az emberi testet. A fiatal nők ugyanis a valóságban nem létező idoloknak próbálnak megfelelni extrém diétákkal és más drasztikus módszerekkel, sikertelenül. A jelenség francia, brit és norvég nőszervezetek szerint komoly problémát okoz, akik azt szeretnék elérni, hogy a médiában kötelező legyen jelezni, ha az adott fotót digitálisan feljavították, de az Egyesült Államokban is lobbiznak hasonló rendszer bevezetéséért.

Forrás: Dartmouth College
Forrás: Dartmouth College


Hany Farid, az amerikai Dartmouth College képfeldolgozással foglalkozó számítógéptudomány-professzora szerint a mai képszerkesztő szoftverekkel szinte bárkiből tökéletes testű Barbie babát lehet alkotni. Farid és kollégája, Eric Kee fejébe ez utóbbi ötlet ütött szöget: egy olyan szoftvert fejlesztettek ki, amely képes meghatározni egy egytől ötig terjedő listán, hogy egy adott fotót milyen mértékben manipuláltak digitálisan - számolt be a New York Times amerikai napilap.

Fejlesztésük abban nyújthat segítséget például a táplálkozási zavarban szenvedő nőknek, hogy egzakt módon, százalékos értékben ki tudja mutatni, hogy egy idealizált fotó elkészítéséhez az eredeti szereplő alakját milyen mértékben változtatták meg. Ha csak egy anyajegyet, pattanást távolítottak el a fotóról, csak egyes pontszámot kap, de ha az illető összes ráncát eltüntették, összehúzták a csípőjét, nagyobbra vették a kebleit, a maximális ötös pontszámot osztja ki számára. A professzor honlapján publikált mintafotókon bárki megnézheti, hogy egy-egy címlapfotó milyen radikális változtatásokon esik át, hogyan tisztul meg a Black Eyed Peas énekesnőjének arca és nőnek meg a keblei utólag a képszerkesztő szoftverben. A szoftver egyébként nemcsak nők, hanem férfiak esetében is képes észlelni a digitális manipuláció nyomát.

Forrás: Dartmouth College
Forrás: Dartmouth College

A korábban tehetségkutatóként dolgozó Seth Matlins feleségével ugyancsak azt szeretné elérni, hogy a médiában jelezzék, ha digitálisan manipulált felvételeket közölnek valakiről. Ugyanakkor a New York Timesnak hangsúlyozta, hogy nem akarják démonizálni a Photoshopot, sem pedig betiltatni annak használatát a kreatív szakmákban. Ám Matlins úgy véli, hogy ha egy ember fotóját nagymértékben megváltoztatják, akkor jogos igény mutatkozik arra, hogy ez kiderüljön, hiszen a végeredménynek nagyjából annyi köze van a valósághoz, mint az Avatar című sci-fi mozifilm világának számítógéppel generált szereplőinek.

Forrás: Dartmouth College
Forrás: Dartmouth College

Farid szerint a digitális manipulálás mértékét osztályozó szoftver az önszabályozást is serkentheti: ha egy fotómodell képéről a program kijelzi, hogy csak minimálisan módosították, egyfajta rangot biztosítana számára. A szakértő arra számít, hogy ha a program alkalmazása elterjedne, idővel a címlapsztárok sem engednék, hogy 5-ös szintű, azaz radikális változtatásokat végezzenek el képmásaikon, mert a magas fokú photoshopolás snasszá válna. A professzor kutatását többek közt a Photoshop szoftvert is fejlesztő Adobe cég is szponzorálta, így akár az is elképzelhető, hogy a manipulálás mértékét mérő segéd a jövő képszerkesztő programjaiban alapból megtalálható lesz.