Párbajra küldtük a legújabb Internet Explorert

Vágólapra másolva!
Letölthető a legújabb, 9-es Internet Explorer, de vajon képesek voltak-e két év alatt versenyképessé tenni a Microsoft mérnökei két fő riválisával, a Firefoxszal és a Google Chrome-mal szemben? Párbajra küldtük a Microsoft böngészőjét.
Vágólapra másolva!

Március 15-én, magyar idő szerint hajnali 6 órakor vált letölthetővé a AWebszepsege.hu oldalról az Internet Explorer 9-es verziója: a Microsoft legújabb böngészőjét Windows 7 és Vista rendszerekre lehet telepíteni. Ha valaki már feltelepítette az RC jelzésű tesztverzióját a böngészőnek, azt a végleges kiadás előtt el kell távolítani - a program alapból nem látható a Programok eltávolítása felület listáján, ott a Windows-frissítések között kell keresni.

Dúskálhatunk a böngészőkben

Néhány évvel ezelőtt még csak az Internet Explorerrel (IE) lehetett zökkenőmentesen böngészni, a feltörekvő alternatív browsereken a honlapok gyakran szétestek. Ma már szó sincs erről, csak elvétve lehet olyan honlapot találni, amely nem működik Firefoxszal vagy Chrome-mal is tökéletesen, így ma már nem csak a geekek használnak az Explorertől eltérő böngészőt, bárki szabadon átállhat. Váltani egyébként Internet Explorerről Chrome-ra a legegyszerűbb, a Google böngészője ugyanis importálja a másik böngészőben tárolt jelszavakat, könyvjelzőket is. Az IE és a Firefox csak a könyvjelzőket és a beállításokat veszi át, a más browserben tárolt jelszavakat nem.

A verziószám semmit sem jelent

A Google agresszív nyomulásának köszönhetően már nem alkalmasak a programok tudásának összevetésére a verziószámok: míg a Microsoft tizenhat év alatt jutott el az Internet Explorer 1-től a 9-ig, a keresőcég Chrome böngészője nagyjából három évvel az első verziójának megjelenése után már a 10-es kiadásnál tart. A Firefox viszont csaknem egy éve leragadt a 3.6-os változatnál. Összességében elmondható, hogy a rivális szoftvernél nagyobb verziószám nem feltétlenül jelent jobb szoftvert, legfeljebb csak arra alkalmas, hogy a felhasználók érzékeljék, hogy a program fejlesztése nem állt le, hanem folyamatosan zajlik.

Jobban néz ki a többinél?

Az emberek böngészés közben nem a szoftvert, hanem az abban megjelenő tartalmakat nézik, ennek ellenére elvárható, hogy a kezelőfelület ergonomikus legyen, ez ugyanis megkönnyíti a használatot. Egészen a legújabb Internet Explorer megjelenéséig a Microsoft böngészője volt a legcsúfabb, látszódott rajta, hogy a korábbi, szögletes designra próbáltak divatosabb bőrt ráhúzni. A 9-es verzióban végre szakítottak a rossz szokással, a kezelőfelületet a lehető legjobban leegyszerűsítették: egyedül a Kedvencek sáv üt el kissé a minimalista felülettől.
Ezt ugyan ki lehet kapcsolni, de akkor nem lehet használni például a Web Slice (webszeletek) szolgáltatást, amely például az [origo] friss híreit is elérhetővé teszi a portál felkeresése nélkül, egyetlen kattintással.

Skinezni, vagyis mindenféle virtuális borítást alkalmazni csak a Chrome és a Firefox felületét lehet, az IE9 a Windows saját színeit képes használni, bár az előre és hátra gombokat a honlapok gazdái saját igényük alapján át tudják színezni, és egy pár extra sor kóddal egy apró logót is küldhetnek mellé, ami az oldalukat felkereső felhasználók Explorerein fog felbukkanni.

Forrás: [origo]
Balról jobbra: Firefox, Chrome, Internet Explorer 9

A három legnépszerűbb browser közül jelenleg a Firefox felülete a legkevésbé korszerű, bár a régóta halogatott 4-es változatban ezt is gyökeresen átformálják majd a készítők. Addig azonban egyértelműen az IE9 és a Chrome kínálja a legpraktikusabb külcsínt.

Gyorsabb, mint a riválisai?

A számítógépek teljesítményének mérésére szolgáló szoftvereket fejlesztő Futuremark cég Peacekeeper nevű tesztjével hasonlítottuk össze a böngészők gyorsaságát, amely olyan jellegű webes kódok futtatásának sebességét méri, amelyeket azok az oldalak tartalmaznak, amelyeket egy átlagos internetező felkeres. Van köztük a Gmailhez, a Facebookhoz hasonló oldallistázás, 3D-s beágyazott játék és különböző grafikai effektusok is.

Mint az a képen is látszik, az Internet Explorer 9-nek sebességben nem sikerült az élre törnie, bár a top háromba még így is bekerült a Microsoft browsere. Ugyanazon a számítógépen, alapbeállítások mellett a Chrome 10 volt a leggyorsabb, mögötte szorosan a kevésbé népszerű Opera 11 következett, majd pedig az IE9. Kiket utasított maga mögé tesztünkben a Microsoft böngészője? Például az Apple Safarijának ötös kiadását, valamint a Firefox 4 legutolsó tesztverzióját, igaz, egyiket sem sokkal. Jelentősen lemaradt a mezőnytől a Firefox 3.6 és az Internet Explorer 8, ezek ugyanis még nem támogatják a modern webes szabványokat, és nem képesek például a grafikus kártyát használni a Flashben készült játékok, beágyazott videók folyamatosabb lejátszásához.

Forrás: [origo]
Tesztünkben csak a harmadik leggyorsabb volt az IE9
Ezen az oldalon saját böngészőjének sebességét is lemérheti!

Bár az Internet Explorer 9 a tesztek során - és mindennapi használatakor - sem verte tönkre a konkurenciát, a statisztikákból jól látható, hogy attól függetlenül, hogy milyen browsert használ, mindenkinek érdemes a legfrissebb verzióra váltania. A Chrome, a Firefox és az Opera is automatikusan képes frissíteni magát, így ezzel a felhasználónak nem is kell törődnie. A Safari az Apple saját frissítőprogramját használja, az IE pedig a Windows Update-en át frissíthető, ezek azonban külön rákérdeznek arra, hogy valóban akarjuk-e telepíteni a legfrissebb verziót.

Kényelmesebb használni?

A Microsoft felhasználók tízmillióinak böngészési szokásait vizsgálta meg az Internet Explorer 9 szolgáltatásainak kifejlesztésekor. Ennek során kiderült, hogy a netezők döntő többsége igazi 1.0-s felhasználó, aki még könyvjelzőket sem használ, nem hogy bővítményeket telepítsen, vagy RSS-hírcsoportokra iratkozzon fel.

Ugyanakkor a felmérésből az is kiderült, hogy a felhasználók imádják, ha közvetlenül a Windows-tálcáról tudják elindítani a programokat: ezért az új Explorerben megvalósították azt, hogy a kedvenc oldalakat is rögzíteni lehet majd a Windows indítótálcáján, így ezeket egy kattintással el lehet indítani, ikonjukra jobb gombbal kattintva pedig egyes szolgáltatásokat közvetlenül el lehet érni. Ezt egyelőre nem támogatja minden oldal, de például a Facebook és a Videa már lehetővé teszi egyes funkcióinak gyors elérését ezen a módon. Sajnos a funkció kizárólag Windows 7-ben érhető el, még Vista alatt sem működik.

Hogyan lehet használni? Egyszer meg kell ragadni az egérrel az adott oldalt tartalmazó böngészőfület (vigyázat, nem a teljes ablakot!), és odahúzni a tálcára. Elvileg az is megoldható, hogy egy ikonra klikkelve több oldal is automatikusan megnyíljon, de ezt hosszas próbálkozás alatt sem sikerült előhívnunk, ami egyben használatának egyszerűségét is jelzi. Egy másik újdonság az IE-ben az ugrólistának nevezett funkció: ez lehetővé teszi a honlapgazdák számára, hogy a tálcára lefűzött oldalak ikonjairól közvetlenül elérhetővé tegyenek szolgáltatásokat. Például a Facebook esetében az ikonon jobb gombbal kattintva közvetlenül hozzáférhetünk az eseményekhez vagy az üzenetekhez.

Forrás: [origo]
A tálcára tűzött honlapok gombján extrafunkciók érhetőek el - de nem minden oldalnál

A Chrome legfontosabb kényelmi extrája az, hogy a Google-fiók (például Gmail-cím) birtokában minden beállításunkat, jelszavunkat, könyvjelzőnket és bővítményünket lementse egy webes tárhelyre, így ha új számítógépet veszünk, vagy újra kell telepíteni a rendszert, a felhasználói név és jelszó begépelése után mindig a megszokott környezetben folytathatjuk a munkát, és a rég elfelejtett jelszavak miatt sem kell aggódni. Hasonló szolgáltatást az Internet Explorer 9 érthetetlen módon nem kínál, a jelenleg elérhető Firefoxban pedig egy külön bővítménnyel lehet a jelszavak és beállítások szinkronizálását megoldani, a négyes verzióban azonban ez már alapból benne lesz.

Nehéz kényelmi extrát kiemelni a jelenleg legfrissebbnek számító Firefox 3.6-ból, de kétségkívül ehhez a programhoz lehet letölteni a legtöbb ingyenes bővítményt, szinte nincs olyan célfeladat, amelyre ne lenne megoldás a reklámok szűrésétől kezdve a FarmVille-játékot segítő szkriptig. Egyetlen bánatunk, hogy ezek telepítése után még a négyes verzióban is mindig újra kell indítani majd a browsert, míg a Chrome-ban erre nincs szükség.

Melyik browsert a legkényelmesebb használni? Az átlagnál rutinosabb netezőként a Chrome-ra voksolnánk a beállítások, pluginek online tárolásának lehetősége miatt: ha egy tesztelésre kapott laptopra a Google böngészőjét installáljuk, fél perc alatt a megszokott környezetben dolgozhatunk vele. Persze a mezei júzerek valószínűleg sokkal jobban élvezik majd, hogy a tálcára tűzködhetik kedvenc oldalaikat.

Melyiket miért utáljuk?

Természetesen a legmodernebb böngésző sem tökéletes, mindegyikben vannak roppant idegesítő dolgok. Az Internet Explorer 9 leginkább frusztráló tulajdonsága az, hogy csak Windows 7 és Vista operációs rendszereken futtatható, XP-n nem, pedig a Google és a Mozilla termékei gond nélkül használhatóak a koros, de még széles körben használt operációs rendszeren. Aki csak egy browser kedvéért nem akar új operációs rendszert vásárolni, de modern böngészőt használna, a Chrome-mal és a Firefoxszal járhat a legjobban.

Persze a Chrome sem tökéletes: a Google böngészőjének készítői olyannyira törekedtek az egyszerűségre, hogy még a könyvjelzők és az RSS-hírcsatornák kényelmes kezelése is csak egy-egy bővítmény telepítésével válik lehetővé.

Forrás: [origo]
3D-s grafika az Internet Explorer 9-ben - a riválisok is tudják

A Firefoxtól pedig sokan azért pártolnak el, mert már egy éve nem jött ki belőle komoly újításokat tartalmazó verzió, a négyes kiadás premierjét számos alkalommal elhalasztották. Másért is lehet a Mozilla böngészőjét utálni: többórányi használat után gigászi mennyiségű memóriát tud lefoglalni, működése pedig egy lomha csigáéhoz hasonlatossá válik. A Firefox esetében az új verzióra való átállás is akadályokba ütközik: bár a böngésző automatikusan tudja frissíteni magát, a bővítmények új kiadásai sokszor csak hetekkel később érkeznek meg hozzá. Ha rögtön a premier napján frissítenénk a legújabb verzióra, az általában azzal jár, hogy a pluginek fele egy-két hétre használhatatlanná válik.

Kezdőknek jó lesz

Nehezen tudjuk elképzelni, hogy a már most is Firefoxot, Chrome-ot használó internetezők az Internet Explorer 9 kedvéért visszaváltsanak a Microsoft böngészőjére, amely sokkal kevésbé testre szabható, és nem teszi lehetővé a beállítások, jelszavak igen nagy kényelmet biztosító szinkronizálását sem. A böngészőnek csak az alapfunkcióit kihasználó netezők viszont kedvelni fogják az új Explorert, hiszen jóval gyorsabb az elődeinél, támogatja az új webes szabványokat, és a YouTube-videók is zökkenőmentesebben futnak majd benne a FarmVille mellett.