Ismét Kínával vitatkozik a Google

Vágólapra másolva!
A Google szerint a kínai kormány zavarja a Gmailhez való hozzáférést az országban, és ismét támadást indított a felhasználói ellen. A hivatalos szervek mindezt tagadják.
Vágólapra másolva!

Az internetes vállalat hétfőn vádolta meg a kínai kormányt azzal, hogy szándékosan okoz zavarokat a kínai felhasználók Gmail-hozzáférésében, amit az információs minisztérium szóvivője ma cáfolt a BBC brit közszolgálati médium szerint. "Ez elfogadhatatlan gyanúsítás" - nyilatkozta Csiang Jü a BBC-nek.

A Google levelezőszolgáltatásának kínai felhasználói több hete tapasztalnak gondokat a hozzáférésben, ami abban nyilvánul meg, hogy a Gmail vagy elérhetetlen, vagy nem működnek bizonyos funkciói. A problémák megjelenése a felhasználók szerint egybeesett a kínai kormánynak az ellenzéki aktivisták ellen indult online akcióival. Az ázsiai ország vezetése azért lépett fel a jázmin forradalomnak is nevezett kezdeményezés szervezőivel szemben, mert attól tart, hogy a Közel-Keleten indult tüntetések átterjedhetnek Kínára is.

A Google szerint a szolgáltatás akadozását a kormány által kezdeményezett, "alapos körültekintéssel megtervezett" beavatkozások okozzák, amelyek úgy lassítják a levelező működését, mintha az ő szervereikkel lenne gond. A cég hivatalos blogján március 11-én megjelent egy olyan bejegyzés is, hogy Kínában az Internet Explorer sebezhetőségét kihasználtva ismét feltehetően politikai célú hackertámadások értek Gmail-felhasználókat.

A keresőcég egy évvel ezelőtt hasonló okból függesztette fel kínai tevékenységét, és telepítette át szervereit Hongkongba. A kínai kormány tagadta, hogy köze lenne a támadásokhoz.