Heteken belül érkezik az Asus olcsó és vékony netbookja

asus eee pc x101
Vágólapra másolva!
Negyvenötezer forint körüli áron lesz megvásárolható augusztus közepétől Magyarországon az Asus szupervékony és könnyű netbookja. A Meego nevű operációs rendszert használni eszköz gyors működését a winchester helyett alkalmazott gyors SSD-meghajtó garantálja.
Vágólapra másolva!

Visszatér gyökereihez az Asus: néhány héten belül lesz kapható itthon a cég X101-es típusjelzésű netbookja, amely felszereltségét illetően sok hasonlóságot mutat a cég első ilyen gépével, az Eee PC-vel. A tajvani cég új netbookját ugyanis szintén nem merevlemezzel, hanem a gyorsabb működésű SSD-meghajtóval szerelik fel, igaz, az ár alacsonyan tartása érdekében csak 8 gigabájtos meghajtó van a gépben.

Az Eee PC X101-es nem is Windowst, hanem a MeeGo nevű, Linux-alapú operációs rendszert futtatja, amelynek fejlesztésében többek közt az Intel, az AMD és a Nokia is közreműködik. A szoftver nagyjából a Google Chrome OS-éhez hasonló szolgáltatásokat nyújt, azaz főként internete szolgáltatások használatára szánják, a szűkös tárhely nem teszi lehetővé sok fájl helyben való raktározását. Az X101-es netbook sokkal tetszetősebb kivitelben készül a cég korábbi netbookjainál, két centiméternél is vékonyabb, tömege pedig nem éri el az egy kilogrammot sem, képernyője pedig tíz colos, vagyis a gép könnyen hordozható. A kényelmes használatot különálló gombos billentyűzet és nagyméretű tapipad biztosítja a cég szerint.

Forrás: [origo]

A belsejében lévő hardver nem túl izmos: egy egymagos Intel Atom N435-ös processzor és mindössze egy gigabájt memória, a gyors működést az SSD-meghajtó merevlemezeknél fürgébb írási és olvasási sebessége hivatott biztosítani. Az új Eee PC-n emellett memóriakártya-olvasó, webkamera és két darab USB-port található, akkumulátoros üzemideje pedig négy óra körüli. Az augusztus közepén fekete és fehér színben debütáló netbook később további színekben is elérhető lesz