Egyre csökken az új Firefoxok étvágya

Vágólapra másolva!
Napokkal a hivatalos premierje előtt elérhetővé vált a Firefox 6-os verziója, de már feltűnt a horizonton a hetes és nyolcas kiadás is: ezek majd az idegesítő bővítményektől védik a browsert, és sokkal kevesebb memóriát foglalnak le használatuk során - ígérik fejlesztői.
Vágólapra másolva!

A Firefoxot fejlesztő Mozilla Alapítvány a nyár elején több év várakozás után kiadott ötös verzió premierjét követően állt át a rivális Chrome esetében is alkamazott számozási rendszerre. Ennek az a lényege, hogy a böngésző verziószámát nem csak akkor növelik egy egész számmal, amikor fontos újítást valósítanak meg benne, hanem a kisebb fejlesztések esetében is, így egy éven belül eljutnak majd a Firefox 5-től a Firefox 8-ig. Ennek egyébként a marketingszempontokon kívül nincs más hatása a browser életére.

Gyorsabb és biztonságosabb a hatos verzió

A Firefox 6 az eredeti tervek szerint kedden jelent volna meg, de már a hétvégén kiszivárgott az angol nyelvű változat telepítőjének linkje számos hírportálra. A hatos változat újdonságait hivatalosan még nem hozta nyilvánosságra a Mozilla Alapítvány, de a kiszivárgott verzió alapján már ez is ismertté vált.

Forrás: [origo]
A Firefox 6 külsőre nem tér el elődjétől

A szokásos optimalizálások mellett a Firefox 6-os gyorsabban indul el akkor is, ha sok böngészőlapot nyit meg indításakor, ugyanis kiválasztható, hogy ezeket a browser az ötös verzióban debütált, az oldalak kategorizálását lehetővé tevő Panoráma funkcióban nyissa meg, ne pedig a hagyományos módon.

Megadható, melyik oldal mit csinálhat

Az "about:permissions" parancs címsorba gépelését követően a hatos Firefoxban már külön-külön is be lehet állítani, hogy mely adataihoz engedélyez hozzáférést a felhasználó. A funkció beépítése azért hasznos, mert míg egy-egy ismert, megbízható oldal számára engedélyezhető, hogy például sütifájlokat helyezzen el a merevlemezen, vagy lássa a felhasználó tartózkodási helyét, a többi, ismeretlen honlap számára azonban mindez megtiltható. Az Internet Explorerhez hasonlóan az új Firefoxban is automatikusan kiemeli a szoftver a webcímek domainnév részét, így könnyebb kiszúrni, ha egy átverésekhez használt, az eredeti oldaléhoz csupán hasonló nevű honlapot keresünk fel.

A hetes Firefox nem zabálja majd fel a memóriát

Sok Firefox-felhasználó panaszkodik amiatt, hogy böngészője bizonyos idő után túlságosan sok memóriát foglal el, ezáltal lassítja a rendszer és más programok futását. Ez a helyzet néhány hónapon belül, a hetes verzió megjelenésével megoldódik majd, írta blogján a Firefox egyik fejlesztője, Nicholas Nethercote.

Forrás: [origo]
A Firefox 6-ban ezen a felületen lehet állítani, melyik honlap mihez férhet hozzá. Ehhez be kell írni a címsorba: about:permissions

A Firefox 7-ben a fejlesztők már alkalmazni fogják a MemShrink nevű új technoológiát, amellyel átlagosan 20-30 százalékkal kevesebb memóriát használ a böngésző. Bizonyos esetekben azonban akár ötven százalékkal is csökenhet a lefoglalt memória nagysága, és az új verzió stabilan tartja is majd alacsony memóriahasználatát akkor is, ha a programot hosszú ideig újraindítás nélkül használják. A Firefox 8-as verziójában debütáló további optimalizáció révén a böngésző memóriaigénye tovább csökken, míg sebessége növekszik - ígéri a fejlesztő.

A nyolcas Firefox letiltja majd az agresszív plugineket

Megelégelték a Mozilla fejlesztői az agresszív, a felhasználó előzetes hozzájárulása nélkül települő bővítményeket is, amelyek gyakran a böngésző lassulását, összeomlását okozzák, vagy szükségtelen eszköztárak betelepítésével rontják a felhasználói élményt. Ezek között olyan ismert pluginek is megtalálhatóak, mint például a Skype Toolbarja, amely a cég statisztikái szerint az egyik leggyakoribb okozója volt a Firefox összeomlásának.

A várhatóan novemberben megjelenő Firefox 8-ba már semmilyen plugin nem tud külső programból betelepülni, derül ki a Mozilla Alapítvány blogbejegyzéséből. Az új kiadás automatikusan kikapcsolja majd a magát aktiválni próbáló bővítményeket, amelyeket minden esetben a felhasználóknak kell majd manuálisan bekapcsolniuk.