Növeli a térerőt az antennás pulóver

Vágólapra másolva!
Amerikai kutatók olyan speciális ruhát fejlesztettek ki, amelynek anyagába antennaként funkcionáló szálakat szőttek. Az elsősorban katonai és rendvédelmi szervezeteknek szánt speciális ruházat jelentősen javítja viselőjének rádiós vételét - adta hírül a BBC brit közszolgálati médium.
Vágólapra másolva!

Az Ohio State University kutatói egyelőre még csak prototípust készítettek az új ruhából, amelynek alapanyagát vékony műanyag-, és fémszálak alkotják. A többek közt rendőröknek, tűzoltóknak és katonáknak szánt ruhadarab speciális kialakításának köszönhetően jelentősen javítja a rádiós vételt, azaz a mobiltelefon vagy egyéb kommunikációs eszköz térerejét.

Készítői szerint a ruhát viselve egy rádiós adóvevő hatótávoltsága a hagyományos típusok négyszeresére növelhető, hiszen gyakorlatilag a felhasználó teljes teste antennaként funkcionál. A ruha fejlesztői szerint alkalmazásával jelentősen javítható a rádiós kommunikáció megbízhatósága is. Becsléseik szerint a jelenlegi technológiával nagyjából kétszázdolláros, azaz mintegy negyvenezerforintos költséggel lehet képessé tenni egy teljes ruházatot az antennaként való használatra.