Társalapítója távozásától reméli a sikert a Yahoo

jerry yang, yahoo alapító
Vágólapra másolva!
Tizenhét év után távozik az internetes ipar egyik első jelentős szereplőjének számító Yahoo cégtől Jerry Yang, a társaság társalapítója és korábbi elnök-vezérigazgatója. A manapság már nem a legnépszerűbb, de még most is jelentős látogatói bázissal rendelkező internetes céget a PayPal fizetési rendszert kidolgozó cég korábbi vezetője igazgatja tovább, a személycserék nyomán a szakértők pozitív változásokra számítanak.
Vágólapra másolva!

Jerry Yang két héttel azt követően jelentette be távozását a cégtől, hogy annak élére Scott Thompsont, a PayPal online fizetési rendszert kidolgozó cég korábbi műszaki igazgatóját nevezték ki. Yang minden felsővezetői tisztségéről lemondott a vállalat igazgatótanácsában.

Bár Yang távozását azzal indokolta, hogy a jövőben a Yahoo-n kívüli üzleti befektetéseivel kíván foglalkozni, és támogatásáról biztosította a társaság jelenlegi menedzsmentjét, elemzők szerint a cég társalapítója a cég radikális átalakításának utolsó gátja lehetett. A BBC brit közszolgálati médiumnak a Gabello & Co. elemzőcég szakértője úgy nyilatkozott, hogy pozitív fejleményeket vár Yang távozásáról, amelynek hírére a Yahoo részvényeinek árfolyama is 3,4 százalékkal emelkedett.

A Wall Street Journal amerikai üzleti lap úgy tudja, hogy Yangra már több hete komoly nyomás nehezedett, mivel a cég legnagyobb részvényeseként nem értett egyet a cég stratégiai terveivel.

A Google előtti kor sztárja volt

Az idén 43 éves Yang még 1995-ben hozta létre a Yahoo céget David Filo nevű társával, akivel az amerikai Stanford Egyetem villamosmérnöki szakára jártak. Társaságuk az egyik első komoly internetes vállalkozás volt, amely a mai Google-hoz hasonlóan szerteágazó portfólióval rendelkezett.

A Google-tól eltérően a Yahoo specialitása eleinte nem elsősorban a kifejezések keresése, hanem egy hierarchikus felépítésű, tematikus webkatalógus volt, amelyet a cég munkatársai kézzel szerkesztettek, és tematikusan sorolták bele az akkor még kezdetleges grafikájú, és napjainkhoz képest elenyésző számú weboldalt. Az oldal kezdetben a "Jerry and Dave's Guide to the World Wide Web" címet viselte, és csak később nevezték át a hangzatosabb Yahoo-ra.

Az internetezők zöme még évekig a Yahoo-t vagy az ugyancsak a cég berkein belül működő AltaVistát használta az információk felkutatásához, hiszen a rivális Google-t csupán négy évvel később, 1998-ban alapították meg, és időbe tellett, amíg a teljesen új módszert, a weboldalakat a rájuk mutató linkek alapján értékelő módszerrel dolgozó szájt közismertté vált.

Növekedést várnak az új vezetőtől

A konkurencia, főként a Google megjelenése után a Yahoo már nem volt képes tartani a lépést a riválisokkal, bár szolgáltatásai - köztük a Flickr képtár, a Yahoo Mail levelező, vagy a cég hírportálja - még ma is tetemes számú látogatót vonzanak, a cég portfólióját havonta hétszázmillió ember keresi fel.

Ezzel a táborral a Yahoo a Google, a Facebook és a YouTube után a negyedik leglátogatottabb oldal az interneten az Alexa webstatisztikai cég mérései szerint.

Nem adta magát a Microsoftnak

Nem csoda, hogy 2008-ban a Microsoft is fel akarta vásárolni a céget 47,5 milliárd dollárért, de akkor Yang elutasította az ajánlatot, amivel alaposan felmérgesítette a cég egyes befektetőit. Bár a társaság nem adta magát oda a Microsoftnak, a céggel stratégiai együttműködést kötött, így a redmondi cég technológiája szolgálja ki a Yahoo keresőjét.

Jerry Yang csak 2007 és 2009 között töltötte be a Yahoo cégvezetői tisztjét, amikor egy it-ipari veterán szakembernek, a tervezőszoftvereket fejlesztő Autodesk cégtől átigazolt Carol Bartznak adta át a stafétát. Bartzot 2010-ben tette lapátra a cég, ráadásul rangjához méltatlanul a cég igazgatótanácsának elnöke telefonon közölte vele hír.

Forrás: AFP/Getty Images/Ethan Miller
Jerry Yang a 2008-as CES kiállításon, még a cég elnök-vezérigazgatójaként

Bezárások és elbocsátások zajlanak a cégnél

A Yahoo-nál az utóbbi években folyamatos átszervezések zajlanak, amelyek keretében a cég alkalmazottainak jelentős részét bocsátotta el. Az átalakítások keretében a cég számos olyan szolgáltatását is megszüntette, amelyek nem voltak elég népszerűek, így képtelenek voltak kellő bevételeket termelni a cégnek. Ezek egyike a Delicious nevű könyvjelzőtár-szolgáltatás, amelyet a cég végül eladott egy másik társaságnak, ezért az elkerülte a bezárást. Ugyanakkor a cég blogszolgáltatásai, illetve az eBay ellenfeléül szánt Auctions szolgáltatás, az internet első privát honlap-tárhelyének számító Geocities, a Buzz nevű közösségi hírszájt is bezárta a kapuit az átszervezések nyomán.

A PC World amerikai technológiai lapnak a Sterling Market Intelligence cég elemzője úgy nyilatkozott, hogy Yang csupán áldozati bárány szereplét töltötte be a cégnél. A szakértő szerint a Yahoo igazgatótanácsának több felsővezetője is távozni fog az elkövetkezendő időszakban, annak munkáját ugyanis korábban a cég befektetői és pénzügyi szakértők is bírálták, sokak szerint a nem megfelelő döntései okozzák a Yahoo számos problémáját. A Gartner elemzője szerint Yang távozása inkább szimbólikus jelentőségű, a cég egyik fő arcának számító társalapító visszavonulásával ugyanis a cég teljességgel szakítani tud múltjával, és a jövőbeni kihívások leküzdésére összpontosíthat.