Júliustól olcsóbb lesz a roaming Európában

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió illetékes döntéshozói megszavazták a mobiltelefonos roamingdíjak további mesterséges mérséklését, így Európán belül a külföldi mobilhálózaton való telefonálás vagy internetezés júliustól olcsóbbá válik.
Vágólapra másolva!

A hírügynökség beszámolója szerint kedden az EU illetékes bizottsága megszavazta az idei évre alkalmazott mesterséges roamingdíj-korlátokat, amelyek júliustól lépnek érvénybe.

Olcsóbbak, de nem olcsóak az új percdíjak

Az egy éven át érvényes új limitek értelmében az uniós tagországokban a roaminghívások indításáért nem lehet 25 eurocentnél, vagyis 72,5 forintnál magasabb percdíjat felszámítani, a hívások fogadásáért pedig legfeljebb 8 eurocentet, vagyis 23,2 forintot kérhetnek el a mobilcégek.

Ugyanekkora összeget (8 eurocentet) lehet elkérni az SMS-ek küldéséért is jövő júliusig, a külföldi mobilinternetes adatátvitelért pedig megabájtonként legfeljebb 50 eurocentet, vagyis 145 forintot számlázhatnak az ügyfeleknek.

Muszájból maximálja az árakat az EU

Az Európai Bizottság még tavaly nyáron jelentette be, hogy 2016-ig mesterségesen korlátozza azokat a roamingtarifákat, amelyet a tagállamokban működő szolgáltatók számíthatnak fel szolgáltatásaik külföldi ügyfelek általi igénybevétéért, miután irreálisan magasnak találták a kiszámlázott összegeket, a mesterséges beavatkozásra pedig azért volt szükség, mert a szolgáltatók maguktól nem mérsékelték az EU által elegendőnek ítélt mértékben az árakat..

A szolgáltatók szerint a külföldi ügyfelek hívásait és adatkapcsolatait bonyolultabb, így költségesebb kiszolgálni, ezért kerül többe külföldön mobiltelefonálni. A roamingszolgáltatás egyes, sok turista által látogatott országok mobilszolgáltatóinak bevételeinek akár hét százalékát is termelheti - számolt be a Reuters hírügynökség.

Tovább csökkentik a roamingtarifákat

A jelenlegi tervek szerint jövőre legfeljebb 20 eurocent (58 forint), 2014-ben pedig 15 eurocent (43,5 forint) lehet majd a hívások költsége az EU-s roaming esetén. A hívások fogadásának költségét jövőre 7 eurocentre (20,3 forint), egy évre rá pedig 5 eurocentre (14,5 forint) fogják mérsékelni. Két év múlva az sms-ek költsége ugyancsak 5 eurocent, a mobilinternetezés megabájtnyi ára pedig 20 eurocent, vagyis 58 forint lehet majd.

Két év múlva további változást hozhat az is, hogy akkortól az európai szolgáltatóknak lehetővé kell tenniük ügyfeleik számára, hogy saját SIM-kártyájukról és telefonjukról az általuk kiválasztott cég roamingszolgáltatásait vegyék igénybe.