Minikomputer vezérli az ételhordóba szerelt óceánjárót

Vágólapra másolva!
Nyolc méteres hullámokkal, közel száz kilométeres széllel és a beázással kell megküzdenie az Atlanti óceán átkelésére készített robothajónak. A mikroszámítógép által vezérelt hajó első tesztverziója Angliában épül.
Vágólapra másolva!

Az Atlanti óceán meghódítására készül Greg Holloway, brit ezermester. A férfi maga nem akar tengerre szállni, a több ezer kilométeres utat az általa épített robotra bízná. A robothajó lelkét egy Linuxot futtató, öngyűjtó méretű mikroszámítógép, a Raspberry Pi adja. A jármű a nevét is a kis számítógép után kapta: Fish Pi-nak hívják.

Forrás: Fish Pi
Uzsidoboz védi a hajó agyát

Az elektronika vízhatlanságát egészen primitív trükkel tervezi megoldani az ezermester. Egy zárható ételesdobozba költözik bele hajócsavart és a kormánylapátokat vezérlő számítógép. Azt pedig, hogy a hajó át is keljen az óceánon, egy egyszerű GPS-egység fogja segíteni. A hajó energiaellátását egy 130 wattos napelemtábla fogja szolgáltatni, ami folyamatosan tölti a testbe beépített akkumulátorokat, ha süt a nap. A hajón nem lesz árboc, felépítmény rendkívül egyszerű lesz, hajtásáról pedig egy kis hajócsavar fog gondoskodni.

Épül az első tesztpéldány

Holloway már túl van az első tervezési fázison, az ötletek tesztelésére szolgáló első teszthajóját építi. Ez jóval kisebb, mint az óceánátkelésre felkészítendő jármű. Az ötven centi hosszú teszthajó arra viszont elegendő, hogy a vezérlést, az elektromos kismotort, a speciális házba szerelt hajócsavart és a számítógép vízhatlan borítását. Jobb, ha egy angol tóban derül ki a robothajóról, hogy valamit javítani kell rajta, mint ha az óceán közepén áll meg.

Forrás: Fish Pi
Apró motornak kell megbirkóznia a hatalmas hullámokkal

A brit ezermester tervei közül egyedül a kapcsolatteremtésre alkalmas eszközök hiányoznak. A hajó terveit ismertető oldalon írnak arról, hogy műholdas kommunikációs eszközöket, illetve adatgyűjtő eszközöket és kísérleteket is kellene építeni a Fish Pi-be. Arról, azonban majd gyakorlatan kell meggyőződnie Hollowaynek, hogy a hajó akkumulátorai elbírnak-e további energiaéhes rendszereket.