Kütyüket ítél halálra az iPhone 5

philips hifi ipod
Vágólapra másolva!
Lecseréli kilenc éve szolgáló csatlakozóját az iPhone 5-tel az Apple, és ezzel feleslegessé teszi a rajongók által a megelőző években megvásárolt kiegészítőket.  
Vágólapra másolva!

Az eddigi sztenderd harminc tűs változat helyett tizenkilenc tűs csatlakozóval érkezik majd az iPhone 5. Két, az Apple-nél dolgozó, névtelenséget kérő forrás is megerősítette a dokkcsatlakozó cseréjéről szóló pletykát a Reuters hírügynökségnek. Az indoklásuk szerint csatlakozó kicsinyítésére azért van szükség, hogy középre tudják tolni a fülhallgató bemeneti nyílását. A Techcrunch technológiai hírblognak három független hardvergyártó erősítette meg, hogy az Apple új csatlakozó bevezetésén dolgozik. A gyártók nyugtalan hónapok elé néznek, amíg a szabvány technológiai részleteit közzé nem teszi a cég.

Forrás: Akai
Profi eszközökbe is beépítették az Apple dokkcsatlakozóját

A lépés azért meglepő, mert az Apple több éven keresztül ragaszkodott az iPoddal kitalált harminc tűs dokkcsatlakozóhoz. A szinte szabványosnak számító csatlakozó tette lehetővé, hogy az Apple eszközökhöz kiegészítők hada készüljön. Illetve azt is, hogy ezek a kiegészítők a zenelejátszó vagy az okostelefon cseréje után is használhatók maradjanak. Az iPhone 4S-t még lehet csatlakoztatni olyan eszközökhöz is, amelyeket gazdájuk a 2003 tavaszán megjelent harmadik generációs iPodhoz vásárolt.

Forrás: Philips
Az iPhone 5-tel már nem fog menni a drága Philips hifi

A Reuters hírügynökségnek nyilatkozó Francisco Jeronimo IT-elemző szerint ha valóban megváltoztatják az kilenc éve használatos csatlakozóformát, akkor is valószínűleg kihoznak egy átalakító eszközt, hogy ne kelljen a kukába dobni a korábban megvásárolt kiegészítőket. "Az Apple-nek ki kell találni valamit, hogy ne érje csalódás azon ügyfeleit, akik megveszik az új iPhone-t, de továbbra is használni szeretnék a kiegészítőket" - mondta az elemző.

Alig van olyan feladat, amire nem találtak még ki dokkcsatlakozóval az iPhone-hoz vagy az iPad-hez kapcsolható kiegészítőt. Az Apple okostelefonjából lehet nagy hangszóróval ellátott ébresztőórát csinálni, bedugható a hifibe, hogy arról szóljon a zene. Az iPad-hez a gitárhangoló kütyün kezdve a vezeték nélküli mikrofon keresztül egészen a táblagépet mini játékautomatává változtató joystickig terjed a kiegészítők sora. Ezek mellett a kütyükhöz változatos méretű és kivitelű dokkolókat és töltőket is lehet vásárolni.