Este óriáskijelzővé alakul a budai toronyház

schönherz óriáskijelző
Vágólapra másolva!
Többemeletes kijelzővé változik vasárnap este a Schönherz kollégium déli fala. A betáblázott ablakokon több tízezer távolról vezérelt LED dióda fog villogni. A műsor az interneten is követhető este 8 óra 20 perctől.
Vágólapra másolva!

Vasárnap este nyolc óra után újból óriási képernyővé alakulnak az újbudai Schönherz kollégium ablakai. A műegyetem diákjai az épület déli oldalát saját gyártású ledfallal építik be, a húsz emelet magas kijelzőn animációk mintegy másfél órán át peregnek az épületfalon. Az eseményeket nem csak élőben, hanem az interneten is lehet követni. A vetítés nyolc óra húsz perckor kezdődik és egészen este tíz óráig tart.


2010-ben a forgó animációk voltak a legnépszerűbbek, idén az interneten is követhető a műsor

2002 óta évente egyszer, a Schönherz-kupa alkalmával változik kijelzővé az informatikusok kollégiumának déli fala. Kivételt egyedül a 2004-es és felújítással telt 2007-es jelentett. Kezdetben csak egy árnyalat visszaadására volt képes a Schönherz kollégiumból készülő kijelző, ráadásul szobánként csak egy képpontot jelenítettek meg. A kollégium 2010-ben váltott "HD-felbontásra", azóta a szobák ablakait hatalmas farostlemez táblákkal fedik le, amelyeken led fényforrások világítanak.

Tízezernyi diódával villog a kollégium

A vasárnap esti egy-másfél órás szórakozáshoz borzasztó mennyiségű hardverre van szükség. Egy-egy szoba felszerelése körülbelül tízezer foritnba kerül. Összesen 22 ezer diódát szerelnek be, kábelből pedig kilométerek vannak kihúzva az ablaktáblákon.

Az pozdorjalapokkal nem csak a felbontás nőtt, színessé is vált a kijelző. A rendszert a kollégium internetes hálózatán keresztül lehet vezérelni, az ablaktáblákat a szobák routereihez csatlakoztatják az informatikusok. A hálózat lelke a Schönherz Elektronikai Laborban található, a ledfalat azonban kívülről, a nézők közül vezérlik.