Kipróbáltuk milyen drótnak lenni

connected me ericsson
Vágólapra másolva!
Egy kézfogással képeket, névjegyeket is át lehet küldeni az Ericsson prototípus állapotban levő technológiájával. A Connected Me nevű adattovábbító rendszer az emberi test elektromos mezejét használja drót helyett. Teszteltük a jövő adatátviteli megoldását.
Vágólapra másolva!

Nem kell lakáskulcsért kotorászni a táskában este hazaérve, ha elterjed az Ericsson által kifejlesztett Connected Me nevű, az emberi test vezetőképességére alapuló adattovábbító megoldás. A cég mérnökei szerint a jövő emberének zsebében lapuló mobiltelefon és a digitális ajtózár úgy fog kapcsolatba lépni egymással, hogy az ajtó nyitásához szükséges információ a felhasználó testén fog végigfutni.

A technológia alapjai már a valóságban is léteznek: az év elején a CES szórakoztatóelektromikai szakkiállításon mutatta be a Connected Me-t az Ericsson, mostanra azonban Magyarországon is van egy példány a prototípusból. A Kutatók Éjszakáján bemutatkozó technológiai újdonságot a nagyközönség előtt tesztelhettük.

Én, a vezeték

A két fehér, Ericsson logós műanyagdobozból álló Connected Me-készlet első látásra még hatalmasnak tűnik. A látvány azonban becsapós, a dobozok belsejében apró áramkörök találhatók, sőt már létezik olyan verzió is a hardverből, amit egy okostelefon hátlapjába be lehet építeni. Az áramkörök méretét azonban tovább kell csökkenteni még ahhoz, hogy a sorozatgyártásba kerülő készülékekbe is bekerülhessen, de külön dobozokra, kényelmetlen méretű szerelékekre már így sincs hozzá szükség.


A jövő házába már beépülhet az érintéses adatátvitel

A Connected Me működése nem jár semmilyen furcsa érzéssel: ahogy a felhasználó megérinti a két dobozt, megszületik az összeköttetés, és az egyik dobozhoz csatlakoztatott telefonon játszódó zene megszólal a másik dobozhoz kapcsolt hangfalon. A csatlakozás létrejöttét azonban csak a fülünkkel érzékeljük, nem állnak fel a szőrszálak a karon, érzékelhetetlen a testen átfutó, elektromosan kódolt információ.

A rendszer egy volt alatti feszültséggel működik, olyan frekvencián, ami csak a bőr felületén terjed. A belső szerveket vagy az idegrendszert nem zavarhatja meg az érintéses adatátvitel. Bár még tesztfázisban van a rendszer, arra nagyon vigyáztak a fejlesztés során, hogy semmiképpen se károsíthassa a felhasználót.

Zsebből is fog működni

A rendszerbe épített legérdekesebb trükkre az Ericsson mérnökei hívták fel a figyelmet: a Connected Me valójában érintés nélkül működik. A dobozokon található fém érintkezőket vékony műanyagréteg fedi, kapacitív eljárással történik az információ átvitele. A kapcsolat már akkor is létre tud jönni, ha az érintkezőktől pár milliméterre tartja a felhasználó a kezét.

Forrás: Szedlák Ádám [origo]
Apró áramkör felel a Connected Me működéséért

A rendszer jelenleg 6-10 megabit per másodperces sebességgel működik, olyan gyors, mint egy jobb belépő kategóriás internetcsomag. Ilyen sebességgel egy tíz megabájtos zenefájlt nyolc másodperc alatt lehet a telefonra másolni, egy digitális film átküldése viszont már hosszú percekbe telne. Az Ericsson mérnökei szerint technológiai akadálya nincs annak, hogy a Connected Me-t húsz megabites sebesség felé gyorsítsák. Ha ez sikerül, akkor már akár HD-felbontású videóadást is lehet a test felületén átvezetni.

Konkurencia akad bőven

A drót és rádió nélküli adatátvitel nem új ötlet. Telekommunikációs mérnökök 1995 óta foglalkoznak a lehetőséggel. A bőrelektromosság általi adatküldést először a Massachusets Institute of Technology (MIT) műszaki egyetem egyik diplomamunkája tárgyalta, ám az a hardver csupán 2,4 kilobájtot tudott küldeni másodpercenként. A japán NTT mobiltársaság tíz évvel később bemutatott Red Tacton nevű megoldása már gyors volt, ám használata nem volt zökkenőmentes. Mára már az új szabványnak szánt adatátviteli megoldás honlapját sem lehet megtalálni.

Forrás: Szedlák Ádám [origo]
Mobilalkatrésznek még vaskos az érintésérzékeny rendszer

Az Ericsson technológiájának nem csak az emberi testen keresztülvezetett adatközlési megoldások lehetnek a konkurenciái. A cégnek azt is be kell bizonyítania a mobilgyártóknak, hogy az NFC nevű gyors, érintés- és kábelnélküli átviteli technológia mellett helye van az Connected Me-nek. Az NFC-hez ugyan szükség van arra, hogy a telefonok pár milliméter közelségbe kerüljenek, ám a megoldásnak megvan az az előnye, hogy már számos készülékbe be van építve. Még érintés nélküli fizetési rendszerek is működnek NFC-s kapcsolatot használva.