Már dolgoznak az első munkásrobotok az iPhone-gyárban

Vágólapra másolva!
Kínai lapértesülések szerint az iPhone-t és egy sor más cég eszközeit gyártó Foxconn cég egyik üzemében már munkába állt az első olyan robot, aki egy emberi dolgozót helyettesít.
Vágólapra másolva!

A tajvani Foxconn még tavaly nyáron bejelentette, hogy a vállalat stratégiája keretében jelentősen növelni tervezi üzemeiben a robotok alkalmazását. Jelenleg a táblagépeket, számítógépeket és okostelefonok előállítását végző üzemekben a gyártási folyamat jelentős részét emberi dolgozók végzik.

Egymillió munkást váltanak ki robotokkal

A társaság az elmúlt években gyakran került az újságok címlapjaira annak kapcsán, hogy ázsiai gyárainak dolgozói közül sokan lettek öngyilkosok a nem megfelelő munkaviszonyok hatására, illetve többször voltak zavargások is az üzemekben.

Forrás: Techweb.com.cn
A kínai TechWeb fotója a Foxbotról

Az előrejelzések szerint három éven belül egymillió emberi dolgozó munkája válik feleslegessé a robotok munkába állításával. A vállalat kínai üzemeiben jelenleg mintegy 1,2 millió munkást foglalkoztat. A robotokat egyébként házon belül gyártja a Foxconn, ez a művelet pedig emberi munkát is igényel. A Foxbotnak becézett robotok jelenlegi változata egyszerű, de nagy precizitást igénylő, monoton feladatok elvégzésére tervezték.

Az összeszerelő gépek első tízezer példányának első tagjai már megkezdték munkájukat legalább a Foxconn egyik üzemében - adta hírül a Singularity Hub című technológiai portál a kínai TechWeb hírportál nyomán. A Singularity Hub úgy tudja, hogy az év végéig további húszezer szerelőrobot megkezdi munkáját a cégnél.

Drága a robot, de nem lesz öngyilkos

A számítógépek, okostelefonok és táblagépek szerelését végző robotokról egyelőre nem sokat tudni, de a lapértesülések szerint mintegy 20-25 ezer dollárba, vagyis mintegy négy és fél, öt és félmillió forintnak megfelelő összegbe kerül darabjuk. Ez nagyjából a háromszorosa egy Foxconn-üzemben dolgozó munkás éves átlagbérének, bár a cég nemzetközi nyomásra folyamatosan növeli az emberi dolgozóinak fizetését is.