Nemsokára a mobil lesz a PC-nk is

ubuntu for android
Vágólapra másolva!
Bár az ingyenes Ubuntu Linuxot előszeretettel használják olcsó noteszgépeken, az operációs rendszer okostelefonokra megjelenő verziója csak a legdrágább, kétmagos processzorral szerelt androidos készülékekkel lesz használható, azokat azonban teljes értékű számítógéppé tudja átalakítani.
Vágólapra másolva!

A Techbázison is számtalanszor bemutatott, a Szoftverbázisról is letölthető ingyenes Ubuntu Linux operációs rendszert fejlesztő Canonical cég kedden egy okostelefonokon futtatható verzióval rukkolt elő szoftveréből.

Számítógép is lehet az okostelefon

Az Ubuntu for Android egy nagyon érdekes koncepciójú elképzelést takar: a nem közvetlenül végfelhasználóknak, hanem készülékgyártóknak kínált szoftver azt teszi lehetővé, hogy az okostelefont hagyományos számítógépként is használni lehessen.

A Canonical elképzelései szerint elég lenne egy monitorhoz vagy tévéhez kapcsolt dokkolóba helyezni a készüléket, amelyhez egér és billentyűzet is kapcsolódik, a telefon pedig automatikusan betölten egy erre optimalizált felülettel rendelkező operációs rendszert. A mobilos Ubuntut úgy tervezik, hogy az a meglévő Android rendszer mellett párhuzamosan működhessen: okostelefonos módban a Google szoftvere, a dokkolóba helyezve azonban az Ubuntu futna a készüléken.

Forrás: Canonical

Csak a legjobb mobilokon futtatható

Nem alkalmas azonban bármilyen okostelefon arra, hogy kiváltsa a PC-t, az Ubuntu honlapján elhelyezett tájékoztató szerint a megoldás egyelőre csak a high-end, legalább kétmagos processzorral szerelt okostelefonokon működőképes, ha azok rendelkeznek HDMI és microUSB-csatlakozóval a monitor és a billentyűzet csatlakoztatásához.

Az Ubuntu oldalán lévő ismertető szerint az okostelefonokra szánt Ubuntun a Chrome böngésző nyílt forráskódú, Chromium nevű klónja, a VLC médialejátszó, Thunderbird levelezőprogram, illetve az operációs rendszer saját beépített zenelejátszó, chatkliens és képnézegető alkalmazásai kapnak helyet.

A Canonical cég vezetője, Mark Shuttleworth blogján azt írta, hogy a megoldást a jövő héten Barcelonában megrendezésre kerülő Mobile World Congress szakkiállításon élőben is be fogják mutatni. Shuttleworth szerint az Ubuntu for Android egy teljes értékű asztali operációs rendszer használatát teszi lehetővé okostelefonon, a Canonical-vezér szerint a felhasználó nem is fogja észrevenni, hogy nem egy hagyományos asztali gépet vagy laptopot, hanem csak egy okostelefont használ a munkához. A cég egyébként egy saját, az Androiddal és az Apple iOS-ével konkuráló mobiltelefonos operációs rendszer piacra dobását is tervezi, ez azonban 2014 előtt valószínűleg nem lesz elérhető.