Műholdak keringnek a Google földgömbje körül

Vágólapra másolva!
A műholdak elhelyezkedésén kívül fellövésük idejét, valamint a Földön elhelyezett adódvevőket is megmutatja az a térkép, amelyet egy luxemburgi műholdüzemeltető cég készített.
Vágólapra másolva!

A SES Astra műholdüzemeltetéssel foglalkozó cég olyan térképet készített a Google Earth-ön belül, amelynek segítségével saját műholdjait tekinthetik meg az érdeklődők - olvasható a nem hivatalos Google Earth blogon. A projekt újdonsága, hogy eddig nem volt olyan alkalmazás, ami lehetővé tette, hogy egy cég műholjainak pozícióját nézzék meg a felhasználók. Olyan nézet van a Google Földben, ami a Föld körül keringő tizenháromezer műholdat mutatja harminc másodpercenkéti frissítéssel, ám ennek képe rendkívül zsúfolt.

A luxemburgi székhelyű SES Astra térképén nem csupán az ötven darab műholdjuk pozíciója figyelhető meg, hanem az egyes elemekre rákattintva azt is megtudhatjuk, hogy az adott műholdat mikor lőtték fel az űrbe, illetve milyen technikai paraméterekkel bír. A Google Earthbe épített szűrt térképen az is megtekinthető, hogy a Föld mely pontjain találhatóak a műholdakhoz kapcsolt adóvevők.

Forrás: [origo]

A SES Astra ötven darab műholdja

A SES Astra az első európai cég, amely műholdüzemeltetéssel kezdett foglalkozni. Első műholdjukat 1988-ban lőtték fel, nemsokkal később pedig elindították a rádió- és televíziócsatornák kisméretű parabolaantennával történő analóg vételét. Ötven darab műholdjukkal jelenleg a világ népességének 99 százaléka számára képesek műholdon keresztül analóg vagy digitális műsorsugárzást biztosítani.