Szél hűti a Facebook új adatközpontját

Vágólapra másolva!
Az amerikai Észak-Karolinában megkezdte működését a Facebook új, környezetbarát adatparkja: a létesítményben energiatakarékos szerverek működnek, a kedvező helyi klímának köszönhetően pedig a kültéri levegő beáramoltatásával, gyakorlatilag ingyen lehet elvégezni a berendezések hűtését.
Vágólapra másolva!

A közösségi oldal szerint a Forest City-ben megnyitott új adatpark a világ egyik legzöldebb létesítménye. Ez a Facebook első olyan adatközpontja, amelynek belsejében a v2 Open Compute nevű projekt keretében kifejlesztett, energiatakarékos működésű szerverek működnek. Az Open Compute kezdeményezés keretében a világ legnépszerűbb közösségi oldala bárki számára hozzáférhetővé tette az általa kifejlesztett, energiahatékony működésű adatközpontok, és az azokban használt berendezések tervrajzait, amelyet bárki felhasználhat saját létesítményének építésekor.

Forrás: Facebook
A Facebook új adatközpontjának légifotója

Az észak-karolinai adatközpont építése 2010 novemberében kezdődött meg, jelenleg egy csarnokban működnek a cég valós idejű szolgáltatásait kiszolgáló - tehát nem mondjuk archív adatok tárolására használt - gépek. A tervek szerint a szerverközpont második épülete is még az idén megkezdi majd működését. A Forest Cityben működő szerverpark másik különlegessége, hogy a számítógépek hűtését kívülről beáramló levegővel, nem pedig jóval nagyobb költséggel működő klímaberendezéssel végzik, mivel erre az optimális helyi klíma lehetőséget biztosít.

Nem ez az első zöldenergiával kapcsolatos projektje a világszerte 845 millió regisztrált felhasználóval rendelkező közösségi oldalnak. Mint arról korábban az [origo] is beszámolt, a GreenPeace nemzetközi környezetvédő szervezet pozitív példaként hozta fel a Facebookot az IT-szektorban, mert energiafelhasználásának közel a fele megújuló energiaforrásokkal történik.