Arcvonásokból olvas a jövő mobilja

Vágólapra másolva!
A felhasználó érzelmeit is ki fogják találni a Samsung eszközök. A koreai gyártó egy olyan eljárást szabadalmaztatott, ami az arc rezdülései alapján következtet a hangulatra - írta az Engadget kütyüblog.
Vágólapra másolva!

Több ponton is homályosan fogalmaz a Samsung szabadalmi kérelme, amit az Egyesült Államokban nyújtott be, az viszont biztos, hogy a jövő kütyüi ki tudják majd találni, jó napja van-e a gazdájuknak. A technológia várhatóan az okostelefonoktól a laptopokig minden szórakoztatóelektronikai eszközben meg fog jelenni. Az okostévé képes lesz majd vidám filmeket ajánlani, ha látja, hogy az előtte ülőnek borongós a hangulata, a telefon pedig laza lounge zenéket játszhat, ha sejti, hogy feszült a tulajdonosa.

A Samsung kutatói harminc különböző akcióegységet különböztettek meg, ennyit tud felismerni a szoftverük. A harminc egység nem jelent harminc érzelmet: több érzelmi jel sorozatából áll össze egy-egy hangulat. Az egyes egységek csak azt jelentik, hogy mely arcizmok milyen feszességi állapotban vannak.

Forrás: Rory MacLeod / Flickr CC-BY
Egy egyszerű mosolyhoz is több izomcsoport mozgatására van szükség

Az akcióegységek többsége (18 darab) az arc alsó felén található, a fenti területekre csak 12 jut. Azért van szükség több terület figyelésére, mert vannak érzelmek, amiket a szem körüli izmok árulnak el, másokat a száj leplez le. Akadnak olyan érzelmek is, amelyeket számos izom átrendezésével kommunikálunk. Az egyszerűbbre példa a düh, amit az ajkak elkeskenyedése jelez. Az akcióegységek felismerését nehezíti, hogy egyes izmok együttes munkájának hatása nagyon hasonló lehet az egyedi izmok megfeszítéséhez: nehéz például a szemöldököt mozgató izomcsoportokat követni.

Tévébe és telefonba is beszerelhető az érzelemfelismerő

A szabadalmi igény meglehetősen nagyvonalúan írja csak körül az érzelemfelismerő rendszer alkatrészeit. Processzorra és memóriára mindenképpen szükség van az irat szerint: az előbbi a számításokat végzi, az utóbbi tárolja az érzelmi mintákat. A felismerést végző egységet viszont nem nevezi meg a beadvány, de gyaníthatjuk, hogy valamiféle kamera fogja figyelni a felhasználó arcának minden rezdülését.

A szöveg szerint a leírt technológia az egyszerű arcfelismerésnél és a mosolydetektálásnál is fejlettebb felismerőtechnika. Az emberek leggazdagabban az arcukkal fejezik ki az érzelmeiket, ráadásul az érzések hamarabb jelennek meg az arcon, mint ahogy szavakba öntenénk őket.