Túl gyorsan indul a Windows 8

windows 8 metro
Vágólapra másolva!
A Microsoft új operációs rendszere olyan gyorsan indul, hogy nem lehetne a PC bekapcsolását követően aktiválni a gép főbeállításait, ezért azokat a jövőben a Windows egyik új menüjéből lehet majd elérni. 
Vágólapra másolva!

Erről az újításról a Windows 8 hivatalos fejlesztői blogján Chris Clark, a cég operációs rendszeréért felelős részleg egyik szakértői számolt be szerdán. Bejegyzése szerint a Windows 8 fejlesztésekor elsődleges szempont volt a rendszer indulásának optimalizálása volt, ezért a szoftvert úgy tervezték meg, hogy ezt a folyamatot semmilyen folyamat ne lassíthassa.

A régebbi és jelenlegi számítógépek jelentős részén még a különböző ellenőrzéseket hajt végre a számítógép alapvető funkcióit vezérlő egység, a BIOS, amelyek hátráltatják a rendszer indulását. Bár a Windows 8 BIOS-t használó régi PC-ken is működőképes, az újonnan Windows 8-cal megjelenő konfigurációk ehelyett már egy újabb, EFI nevű megoldást fognak használni, amelyet az újabb Apple számítógépekben is alkalmaznak. Tovább segíti a gyors startot a merevlemezt utódjául szánt SSD-meghajtók lassú elterjedése, amelyek ugyancsak sokat gyorsítanak a PC-k indulásának sebességén.

Túl gyorsan indulnak az új számítógépek

Ez azonban azt eredményezi, hogy többé nem marad idő arra, hogy az alap rendszerbeállításokat a számítógép indulásakor lehessen elvégezni. A F2, az F8 vagy másik funkcióbillentyű lenyomására legfeljebb egy másodperc töredék része állna a felhasználó rendelkezésére, ezért az alapvető rendszerbeállítások elvégzésére többé nem lesznek elérhetők az induláskor felvillanó felületek.

Forrás: Microsoft
Forrás: Microsoft

Ilyen felület váltja ki a szöveges beállítóképernyőket

Ehelyett a jövőben a Windows 8 beállításait tartalmazó menüpont alatt lehet elérni a funkciókat az Advanced startup (magyarul: haladó rendszerindítás) név alatt. Itt lehet majd kiválasztani például azt, hogy a PC melyik háttértáron lévő rendszert indítsa, vagy ha a Windows mellett más operációs rendszer is van a gépen, akkor a következő indításkor melyik startoljon el.

Menü rejti majd a rendszerindítási beállításokat

Ha például a rendszert használója újra akarja telepíteni egy DVD-ről, a jövőben itt tudja kiválasztani majd, hogy a gép az optikai meghajtóról indítsa el a telepítőt újraindítását követően, ne automatikusan a merevlemezről indítsa el a rendszert. Ugyancsak itt lehet majd aktiválni a hibaelhárításhoz szükséges Csökkentett módot, amikor a Windows csak a működéséhez legszükségesebb modulokat tölti be.