Villámokat szór az új amerikai lézerfegyver

lipc lézer fegyver amerikai hadsereg
Vágólapra másolva!
Lézersugár segítségével vezérlik az amerikai hadsereg új kísérleti fegyverét, amely mesterséges villámcsapást mér a kiválasztott célpontra.
Vágólapra másolva!

Az új típusú, LIPC-nek (lézerrel gerjesztett plazmacsatorna) nevezett fegyvert január óta teszteli az amerikai hadsereg, amely hivatalos honlapján közölt részleteket a fejlesztésről.

A LIPC minden olyan tárgyba a villámhoz hasonlóan csap bele, amely a levegőnél vagy a földnél jobban vezeti az elektromosságot. A villámcsapást azonban a fegyverként való használathoz vezérelni kell, amelyhez egy hatalmas teljesítménnyel kisugárzott, nagyon alacsony hullámhosszú lézernyalábot használnak.

Forrás: US Army
Forrás: US Army

A hadsereg fotóján egy autóba csap bele a villám egy kísérlet során

Ez olyan erős elektromágneses mezőt képes teremteni maga körül, hogy a levegő molekuláiról leszakítja a kötött elektronokat, ezáltal plazmát hoz létre: a negyedik halmazállapot ionokból és szabad elektronokból jön létre. A plazma célhoz irányítását tükörrel lehet elvégezni, így a mesterséges villám becsapásának helye is meghatározható.

A hadsereg kutatói jelenleg azon dolgoznak, hogy a technológiát a laboratóriumok mellett a harctéri kedvezőtlen viszonyok mellett is használhatóvá tegyék - számolt be a BBC brit közszolgálati médium hírportálja.