Mély gödörből kell kimásznia a Microsoftnak

Vágólapra másolva!
Bill Gatesnek ugyan tetszik a Microsoft készülő táblagépe, de a Surface-szel barátait, a hardvergyártókat magára haragította a szoftveróriás. Volt alkalmazottai szerint a cégnél a kollégák közti gyilkos verseny és a bürokrácia kegyetlenül végez minden innovatív ötlettel.
Vágólapra másolva!

Rosszabb helyzetben van a Microsoft, mint ahogy azt a cég üzleti eredményei mutatják. Míg az Apple új készüléktípusokkal árasztotta el a világot, a Microsoft innovációs törekvései rendre vakvágányra futottak. A Windows 7-tel és a Windows Phone 7-tel jó irányba induló cég előtt komoly akadályok állnak, amin csak ront, hogy belső problémáit is fel kell dolgoznia a vállalatnak. A legpesszimistább szakértők szerint még a nemrég bemutatott, az év végén megérkező Surface táblagépből is bukás lehet, mert a cég korábbi stratégiájával szakítva saját hardver fejlesztésébe kezdett.

Ezzel merőben szokatlan helyzet alakult ki: a Microsoft az általa fejlesztett szoftvereket előszeretettel alkalmazó gyártók - illetve ismert márkák termékeinek előállítását végző OEM-partnerek - versenytársává vált. A Microsoftnak minden diplomáciai képességére szüksége lesz, hogy túlélje a botrányt: a hardvergyártók ugyanis azzal vádolják a társaságot, hogy az betekintést nyerhetett az összes készülő modellbe, és az azokból ellopott megoldásokat használta fel saját Surface tabletjében - számolt be a Gotta Be Mobile hírportál.

Bill Gatesnek tetszik a Microsoft tabletje

Rendkívül pozitívan nyilatkozott a Microsoft táblagépéről a cég visszavonult társalapítója, Bill Gates. Az üzletember szerint a Surface az asztali gépek és a tabletek világának tökéletes ötvözete. Az interjú során az is elhangzott, hogy a teljes körű, külső partnerek nélkül elkészített eszközök segíthetnek egy kütyükategória útra bocsátásában. A nyilatkozat azért hat furcsán, mert a Microsoft hagyományosan gyártó partnerekkel együttműködve juttatta piacra az új eszközöket. Saját hardvereket ugyan adott már ki a cég, de ezek jellemzően billentyűzetek és egerek voltak - kivételt csak az Xbox játékgépek jelentettek, de ezek egyedi hardvert használtak, képességeik nem voltak azonosak egy számítógéppel.

Forrás: AFP/Stan Honda
Bill Gates a Microsoft korai táblagépei mellett

Gates szerint mindkét út járható egyszerre: létezhetnek egymás mellett a gyártó partnerek által készített gépek és a Microsoft által tervezett masinák, amelyek bemutatják az új eszközkategória lényegét. Erről azonban a korábbi szövetségeseket is meg kell győznie a szoftveróriásnak.

Hullanak a fejek a Microsoftnál

A Microsofton belülről kiszivárgó pletykák azonban kevéssé kedvező képeket festenek a Surface cégen belüli fogadtatásáról. A gyártó partnerek felháborodása miatt a cégnek ki kellett jelölnie egy bűnbakot - írja a SemiAccurate című amerikai hírportál -, és ezt Steve Guggenheimer, az OEM divízió vezetőjében találták meg. A botrány kirobbanása után Guggenheimert áthelyezték az osztály éléről egy eddig meg nem nevezett új pozícióba.

A hírportál szerint a múlt hónapban lezajlott tajvani Computex technológiai expón még a Microsoft egyik partnere sem sejtette, hogy Guggenheim távozni fog a posztjáról, így a Microsoft által magyarázatul kínált soros áthelyezés valószínűleg nem igaz. A lap szerint a Surface-botrányt nem ússza meg ennyivel a Microsoft, mivel a cég elidegenítette magától a gyártókat, ami akár a Windows 8-as táblagépek bukásához is vezethet, mivel elképzelhető, hogy a gyártók egyszerűen a rivális Android platformot fogják inkább támogatni, vagy legalábbis azt részesítik előnyben.

Oktatni kellene a Microsoft baklövéseit

Pusztán a beharangozóját lehet elérni az amerikai Vanity Fair magazin augusztusi számában megjelenő, "A Microsoft elveszett évtizede" című cikknek, ám az már biztos, hogy a Microsoftot nem az elmúlt évtized nyerteseként fogja bemutatni a lap munkatársa, Kurt Eichenwald írása. A szerző szerint a szoftveróriás elmúlt tíz évben nyújtott teljesítményét "egetverően ostoba menedzsmentdöntések" és olyan munkaszervezési gyakorlatok jellemezték, amelyek "a sikertelenséghez vezető kelepcéket bemutató esettanulmányban" szerepelhetnének az üzleti iskolák tankönyveiben.

Forrás: AFP
Sosem került a boltok polcaira a Steve Ballmer kezében lévő HP Slate


A gyilkos belső verseny tette tönkre a termékeket

Eichenwald szerint a legpusztítóbb gyakorlat az volt, hogy a Microsoft egymással versenyeztette az embereit. Meghatározott arányban kellett minden csoportból kiváló, közepes és lemaradó dolgozókat választaniuk minden éves értékelés során a menedzsereknek. A belső verseny miatt a csapatok képtelenné váltak az innovációra, közös munka helyett az emberek a másiknál próbáltak jobbak lenni, szem elől veszítve, hogy a konkurencia termékénél kellene jobbat készíteniük.

Egy, a lap által megkérdezett korábbi Microsoft alkalmazott az értékelési rendszert jelölte meg a cégen belüli problémák fő okaként. Ed McCahill szerint, aki 16 évig volt a Microsoft egyik marketingmenedzsere, a vállalaton belüli bürokrácia az oka annak, hogy a mobileszközök, PDA-k piacán a Windows CE szoftverrel másfél évtizeddel korábban szerzett előnyét a Microsoft elbukta, és az okostelefonok piacának utolsó szereplője lett.

A Microsoftnál elhalnak a jó ötletek

A cikk szerint több innovatív ötlet fulladt meg a Microsofton belüli légkör miatt. Mérnökök egy csoportja már 1998-ban megépített egy e-könyv-olvasót, de Bill Gates leállíttatta a projektet, mert a készüléken futó szoftver nem emlékeztetett a Windowsra. Néhány évvel később az Amazon cég a saját szoftverét használó Kindle-lel világszerte elterjesztette ezt a fajta eszközt. A szoftvercégnél az e-könyves fejlesztőket inkább átvezényelték, hogy az aktuális Office-verzión dolgozzanak inkább - írja Eichenwald.

Forrás: AFP
Steve Ballmer és kollégája a Windows 8-nak örülnek

Az újságíró egy másik forrása szerint az eszköz ellen szólt az is, hogy érintőképernyős volt, míg a cég fő termékei (a Windows és még inkább az Office) billentyűzetes információbevitelre voltak kialakítva. Az innovációt csak addig engedte a cég, amíg az eredmény PC-szerű és Windows-szerű volt. "Korábban mutogattak az IBM-re és kinevették, most azzá váltak, amit megvetettek" - mondta a cégről Bill Hill, egy korábbi Microsoft középvezető.

Eichenwald cikke különösen azért kellemetlen a cégnek, mert semmi jele nincs annak, hogy a Microsoftnál megváltozott volna a hangulat. A kirobbanóban lévő Surface-ügy kezelése és a küszöbön álló, hatalmas változásokat hozó Windows 8-premier után kiderül, mire képes a tíz évet végigszundikáló nagyvállalat.