Szupermobillal térne vissza a Nokia

Vágólapra másolva!
Drót nélküli töltővel, erős processzorral, szuper minőségű kamerával és csúcskategóriás képernyővel szereli fel a Nokia Lumia 920-as nevű felső kategóriás okostelefonját, amellyel sokadszorra próbálja meg legyőzni az Apple iPhone-t és androidos riválisait.
Vágólapra másolva!

A Microsofttal közösen New Yorkban mutatta be legújabb csúcskészülékét a Nokia: a Lumia 920-as modell rendkívül fejlett hardverével a felső kategóriás iPhone komoly riválisa lehet, bár az Apple a jövő héten valószínűleg előrukkol mobiljának ötödik generációs változatával.

Kamerából a legjobbat kapta az új Nokia

Az egyelőre még ismeretlen árú Lumia 920-as szinte minden lehetséges alkatrésze valamilyen új generációs hardver: a készülék képernyője például a HD-nál nagyobb felbontást használ, bár a bemutatóról megosztott képernyőmentés alapján ez csupán 1280 x 768 pixeles képet takar, ami alig nagyobb például a már hónapok óta kapható Samsung Galaxy S III egyébként jó minőségű képernyőjénél. Ugyanakkor a Nokia szerint saját kijelzőjük képfrissítése is olyan jó, hogy az applikációkban való görgetés során sem mosódnak el rajta a betűk, de videók, fotók megjelenítésére is tökéletesen alkalmas. A kijelző másik különlegessége, hogy rendkívül érzékeny, akár kesztyűben is lehet használni, ami az eddigi készülékek esetében lehetetlen volt.

Forrás: Nokia
Tarka színeivel próbál egyedi lenni az új csúcs-Nokia

A szupererős polikarbonát készülékházon ugyan nem látszik, de a Nokia új telefonját extra minőségű digitális kamerával szerelték fel: a PureView márkajelzésű megoldás lényege, hogy a beépített optika lencséit stabilizátorral látják el, így a Nokia szerint akkor is képes bemozdulás nélküli fotókat készíteni, ha hosszú záridővel dolgozik. Hosszú záridő alkalmazására például akkor van szükség a fotózás során, ha nincsenek optimális fényviszonyok. A gyártó bemutatója szerint a 920-assal akár este vagy beltérben is egyszerűen lehet villanó nélkül jó minőségű fotókat készíteni, a nagyfelbontású videók esetén pedig a stabilizátor kiküszöböli a felhasználó kezének zavaró remegését is a felvételeken.

Vezeték nélkül lehet tölteni

Bár az új Nokiát kétmagos processzorral szerelik fel - ami alapjáraton keveset fogyaszt és csak extra számítási teljesítmény igénye esetén aktiválja magát -, és a szokásosnál nagyobb kapacitású akkumulátor kerül bele, a gyártó még vezeték nélküli töltési technológiát is épített a telefonba. Az ezt támogató, párnaszerű töltőre elég ráhelyezni a készüléket ahhoz, hogy a töltés megkezdődjön, nem szükséges semmilyen csatlakozóhoz vagy dokkolóhoz csatlakoztatni. A finn cég jelezte, hogy például kávézókkal és más üzletekkel is megállapodásokat köt annak érdekében, hogy az utazóknak lehetőségük legyen ezeken a helyeken feltölteni a vezeték nélküli technológiát használó készülékeiket. A vezeték nélküli megoldás a töltésen kívül például a megoldást támogató külső hangszórók csatlakozására is használható lesz: ezekre elég lesz ráhelyezni a telefont a zene kihangosításához.

Forrás: Nokia

A töltéshez elég ráhelyezni a párnaszerű kütyüre az új Lumiát

A finn gyártó legújabb mobilja a Windows Phone 8-at, a Microsoft legújabb mobilszoftverét futtatja majd, amely a Windows 8-cal párhuzamosan fog megjelenni október végén. A rendszert a Nokia a saját applikációival egészíti ki, amelyek közt megtalálható a világ szinte összes országában offline navigációt kínáló térkép, amelynek tudása augmentált valóságot használó funkcióval bővül. Az új mobil képes lesz a kamerája által mutatott városképre is kirajzolni a követendő útvonalat, illetve bejelölni a helyszínek közül az éttermeket vagy turistalátványosságokat is. A Nokia azt ígéri, hogy elég lesz az utcán körbenézni a készülék kamerájával, az rögtön a képernyőre rajzol majd minden hasznos információt az éttermek nevétől kezdve a honlapjaik címéig.

Újra feltalálták a cserélhető hátlapot

A csúcskészülék mellett a Nokia bemutatott egy 4,3 hüvelykes képátlójú kijelzővel rendelkező, olcsóbb okosmobilt is, a Nokia Lumia 820-ast. A készülék a Windows Phone 8-at fogja futtatni, elpusztíthatatlan polikarbonátból készült, ám a felhasznált alkatrészekben különbözik a csúcsmodelltől. Kamerájának lencséjét a Carl Zeiss gyártotta, ám nem kínálja a PureView extra fotós funkcióit.

Forrás: Nokia
Tisztességesen összerakott, de semmiben sem forradalmi mobil a Lumia 820-as



A Lumia 820-assal a Nokia okostelefonjain megjelent a hagyományos mobilok egy régi kiegészítője: a cserélhető hátlap. A különböző színű külsők mellett van szuperkemény anyagból készült köntös is a készülékhez, valamint egy olyan is, amely az olcsóbb készülékben is elérhetővé teszi a drót nélküli töltést. A készülékben is megtalálható az érintés nélküli fizetéshez és adatcseréhez szükséges NFC lapka.

Az új mobil-Windows a lelke mindennek

A Lumia 920-ason futó Windows Phone 8 operációs rendszert Joe Belfiore, a Microsoft igazgatóhelyettese mutatta be. A rendszer nyitóképernyőjének képét meghatározó átméretezhető csempéknek köszönhetően minden téma, program akkora ikont kap, amekkorát a felhasználó jónak lát. Az izgalmas ismerősök kaphatnak egy-egy kis ikont, hogy az új fotójuk mindig kint legyen a kijelzőn, a fontosabb témák pedig négyszer-nyolcszor nagyobb felületet is kaphatnak.

Forrás: Nokia
Kívülről nem, belülről viszont izgalmas az új Nokia Lumia 920

A telefon tulajdonosa maga dönti el, hogy az internetről frissülő információs felületet akar-e látni a CNN híreivel és a részvényárfolyammal, amikor bekapcsolja a telefont. Ha hírek helyett a kedvenc játékait, a családtagjainak vagy kollégáinak az üzeneteit szeretné megnézni, azokat is be lehet rendezni a nyitólapra.

A legfontosabb újítás, hogy a Windows Phone 8 tuningolhatóvá tette a mobilok fényképezőgépét. A lencseprogramnak nevezett alkalmazások beépülnek az operációs rendszer kamera alkalmazásába, és új funkciókat adnak hozzá. Az Instagram szűrőitől a panorámaszerkesztőn keresztül a fotón szereplő tárgyak felismerését megkísérlő intelligens alkalmazásokig ezer lehetőség áll a fejlesztők előtt.

Hol szúrta el eddig a Nokia?

A Nokia neve az elmúlt években nem éppen az extra népszerű telefonokéval forrt egybe: a cég lejtmenete az iPhone 2007 nyári megjelenésével kezdődött meg: ezt és a rá következő évben érkező androidos okostelefonokat ugyanis sokkal egyszerűbben lehetett kezelni a finn gyártó mobiljainál. Intuitívabb kezelőfelülettel és az egyszerre több ponton érinthető, multitouch képernyőkkel rendelkeztek, amelyek lehetővé tették azt, hogy a legfontosabb műveleteket ne menük lenyitogatásával, gombok lenyomásával, hanem egyszerű ujjmozdulatokkal lehessen elvégezni.

Jó példa erre a 2008-as Nokia 5800 Express Music okostelefon, amely bár az iPhone után jelent meg, jóval primitívebb érintőképernyővel rendelkezett. Ezen a készüléken egy ujjal vagy érintőpálcikával benyomható puha réteg érzékelte a képernyő benyomását, egyszerre legfeljebb egy helyen. Jóval fapadosabb használatot biztosított a rivális csúcsmobilnál, bár az ára is kedvezőbb volt. Míg korábban a Nokia csak az okostelefonok piacán állt vesztésre, az idén már a készülékek eladott darabszámát tekintve is a dél-koreai Samsung vette át tőle a piacvezető pozíciót.

Forrás: Nokia
Sokat kellett várni rá, mégsem lett sikeres a Nokia N8

A Nokia a következő években ugyan átállt a multitouch kijelzők használatára, de képtelen volt saját, Symbian nevű szoftverét olyan könnyen használhatóvá tenni, amilyen az Apple iOS-a vagy a Google Androidja. Bár a cég jelentősen áttervezte a szoftverét, végül inkább megállapodást kötött a Microsofttal, hogy a cég Windows Phone 7 nevű szoftverét fogja használni okostelefonjain.

Újabb csodát várnak a Windowstól

Az új Nokia okosmobilok kezelhetősége rengeteget javult, és a telefonokhoz ingyenes, egész világot lefedő offline navigáció is jár, mégis, eddig egyetlen windowsos Nokia készülék sem aratott zajos sikert. Ez annak is köszönhető, hogy a Windows Phone nem volt teljesen kiforrott szoftver, mobilpiaci részesedése is csekély. Komoly változásra csak az idén, a Windows 8-cal egy időben megjelenő Windows Phone 8-as verziótól számítanak, amely funkcióit tekintve elvileg már képes lesz állni a sarat a két rivális platformmal. Az októberben táblagépekre és számítógépekre is elérhető Windows 8 premierje nagy lökést adhat a Windows Phone szoftver elterjedésének is. Bár a Windows 8-ra és a telefonos változatra készülő applikációk nem kompatibilisek egymással, a Microsoft közölte, hogy az egyik szoftverhez készült applikációkat viszonylag kis munkával át lehet írni majd a másikra. Ennek eredményeként pedig a jelenleg számos fontos, népszerű programot nélkülöző windowsos telefonok is vonzóvá válhatnak a vásárlók számára az Androidhoz és az iPhone-hoz hasonlóan.

Úgy tűnik ugyanakkor, hogy a szerdán bejelentett új készülékek nem nyűgözték le a Nokia befektetőit: a cég részvényei egész nap idegesen rángatóztak, majd a bejelentés után meredek esésbe kezdtek a New York-i tőzsdén. A befektetők láthatóan többet vártak: az árfolyam délután 5 óra után már 14 százalékos mínuszban volt, ezzel a társaság magasan vezette a legnagyobb lúzerek szerdai listáját.