Két gigahertzes mobil a Motorolától

motorola razr i
Vágólapra másolva!
Az Intel cég két gigahertzes Atom processzorával szerelte fel legújabb okostelefonját a Motorola. A RAZR i Android 4.0-t futtat, de az új típusú lapka miatt a Chrome böngészővel nem kompatibilis.
Vágólapra másolva!

A Google által felvásárolt Motorola Mobility októbertől fogja árusítani az új készüléket, amely a korábban piacra dobott Motorola RAZR m típus módosított változata. Azzal eltérően ezt a készüléket nem a mobiltelefonokban szokásos ARM-rendszerű lapkájával, hanem az Intel Atom processzorával szerelték fel.

Bár az amerikai lapkagyártó chipjei elterjedtek a személyi számítógépekben, az Intel termékeit eddig gyakorlatilag nem alkalmazták mobiltelefonokban. Az ARM lapkák ugyanis kedvezőbb fogyasztásúak, a minél hosszabb akkumulátoros üzemidő pedig alapkövetelmény a mobil eszközöknél.

Egyetlen maggal mennek a konkurenciának

Bár a lapka a mai legmodernebb okostelefonos chipekkel ellentétben csak egymagos, az Intel szerint a lapkába integrált párhuzamos feladatvégrehajtási megoldásnak köszönhetően ugyanolyan nagy teljesítményre képes. A többmagos lapkák további előnye, hogy az extra végrehajtó egységeket ki lehet kapcsolni, ha teljesítményükre épp nincs szükség. Az Intel szerint saját lapkája viszont szupergyorsan végrehajtja a számításokat, így hamar energiatakarékos módba kapcsolható. A chipgyártó szerint az új mobilos Atom-lapka számos kétmagos társát lekörözi, és még így is képes húsz órás akkumulátoros üzemidőt biztosítani a készüléknek - bár ehhez egy speciális szoftvert is alkalmasnak a készüléken.

Azzal, hogy az Intel együtt tud működni a Google tulajdonában lévő Motorola Mobilityvel, jó lehetőséget kapott arra, hogy saját lapkájával is betörjön a mobil eszközök piacára. A gyártó az idén még más gyártókkal való együttműködését is be fogja jelenteni - írja a BBC.

Csak a Chrome nem fut rajta

A 4,3 colos, AMOLED érintőképernyővel szerelt RAZR i-t egy gyors, 2 gigahertzes órajelen működő Intel Atom processzor hajtja meg. Emellett a 8,3 milliméter vastag készülék extrájának számít a gyors sorozatfelvételek készítésére alkalmas beépített kamera is, amelyet a nagy teljesítményű lapka képes kiszolgálni.

Az Intel lapka alkalmazásának hátránya, hogy a többi androidos okostelefonnal ellentétben az inteles Motorolára nem érhető el a Chrome böngésző okostelefonos kiadása, mivel abból nem létezik a gyártó lapkáira optimalizált verzió. A RAZR i telefon Android 4.0 rendszerrel kerül a boltokba októberben, később azonban a 4.1-es verzióra is frissíthetnek majd tulajdonosai. A BBC információi szerint a RAZR i-t az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Németországban és Latin-Amerikában lehet majd megvenni.