Vaklárma a Facebook adatszivárgása

Vágólapra másolva!
Cáfolta a Facebook, hogy a közösségi oldal hibájából magánjellegű üzenetek jelentek volna meg a felhasználók hírfolyamában. A facebookozók régi státuszüzeneteket nézik leveleknek.
Vágólapra másolva!

Még a Facebook részvényárfolyama is megérezte azokat a híreket, amelyek szerint a 2007 óta elküldött privát üzenetek elkezdtek megjelenni a felhasználók idővonalán. A hírek hatására felhasználók ezrei kísérelték meg megtalálni az egy-egy embernek szánt üzeneteiket a nyilvános hírfolyamban.

A Facebook felhasználók egy kis csoportjának aggodalmai miatt kezdte meg a probléma kivizsgálását - nyilatkozta a brit Guardian napilapnak a közösségi oldal szóvivője. A felhasználók olyan szövegek nyilvánosságra kerülése miatt keresték meg a céget, amelyekről úgy hitték, hogy csak privát üzenetként küldték el. A cég programozói szerint azonban olyan szövegek miatt aggódtak a facebookozók, amelyeket eredetileg is a hírfolyamba írtak.

A Like gomb előtt máshogy facebookoztak

A közösségi oldal szóvivője szerint az okozhatta a félreértést, hogy 2007-ben még teljesen máshogy használták az emberek a Facebookot. Nem volt még hozzászólási lehetőség a megosztások alatt, sőt még az ikonikus Like gomb sem született meg. Az akkori felhasználók pedig gyakorta írtak a barátaik falára ahelyett, hogy üzenetet küldtek volna. A szóvivő szerint a hírfolyamra írt szövegeket és a privát üzeneteket eltérő módon kezeli a cég, nincs arra lehetőség, hogy véletlenül összekeveredjenek.

A hamisnak bizonyult hírek hatására a Facebook részvényeinek árfolyama több mint kilenc százalékot esett a New York-i tőzsdén, és 20.79 dolláros áron zártak. Ez a legkomolyabb csökkenés a cég július 27-i pénzügyi beszámolója óta, amelynek hatására szintén csökkenni kezdett a közösségi oldal részvényeinek árfolyama.