Az adózás kijátszásával vádolják a Facebookot

Vágólapra másolva!
Egy céginformációs társaság vádjai szerint szándékosan ír központján keresztül bonyolította hirdetési forgalmát a Facebook, hogy kevesebb adót kelljen fizetnie a brit államkasszába.
Vágólapra másolva!

Erről az Independent című brit napilapnak a Companies House nevű cégtárszolgáltató nyilatkozott. A társaság vizsgálatai szerint a Facebook brit leányvállalata tavaly csupán 238 ezer font, vagyis 83 millió forintnak megfelelő adót fizetett a brit államnak, noha a szigetországban működő vállalatoktól mintegy 175 millió fontos, vagyis több mint hatvanmilliárd forintnak megfelelő hirdetési bevétele származott.

Bár a cégtárszolgáltató szerint a Facebook eljárása ugyan nem törvénytelen, de képmutató és erkölcstelen. Ha a társaság számításai helyesek, akkor a közösségi oldal csak a valós forgalmának alig több mint 0,1 százaléka után fizet adót a brit kormánynak.

A Companies House elemzései szerint a közösségi oldalt működtető cég szándékosan az írországi központján keresztül bonyolítja értékesítéseit, amely kedvezőbb adózási feltételek, csupán 2-3 százalékos adó megfizetése mellett működhet.

Írországban a kedvező adózási iszonyoknak köszönhetően egyébként számos high-tech cég székel, többek közt az Apple, a Google, az Amazon és az eBay is működtet itt európai központot - a Facebookhoz hasonló megfontolásból, ami jelentős kiesést okoz a brit államkasszának.