Aggódik az Androidért az FBI

Vágólapra másolva!
Az andoridos okostelefonok is a népszerű PC-s vírusok szerzőinek célkeresztjébe kerültek - adta hírül az FBI Internet Crime Complaint Center részlege. A legegyszerűbb vírus is el tudja lopni a címjegyzéket, a profi kódok pedig képesek átvenni az uralmat a mobil felett.
Vágólapra másolva!

A Loozfon, a FinFisher és több elterjedt PC-s vírus írója célpontnak tekinti az Android operációs rendszert is. Az FBI internetes bűnözéssel foglalkozó központja szerint a telefonszámokat lopó, a mobil feletti irányítást átvevő támadó kódok egyre elterjedtebbek. Az FBI szerint a felhasználóknak figyelniük kell arra, hogy mi történik a mobiljukon.

Az okostelefont vásárlóknak tisztában kell lenniük a védekezési lehetőségekkel és kiberbiztonsági programokat kell használniuk - javasolja az FBI. A nyomozóiroda a teljes készüléktitkosítást és a vírusirtó telepítését tartja jó megoldásnak. Appok vásárlásakor és letöltésekor pedig nem csak az értékeléséeket kell figyelembe venni, hanem a felhasználónak azon is el kell gondolkodnia, hogy a szoftver által kért engedélyek mire használhatók.

A GPS és mobilhálózati helyinformációk példáularra jók, hogy a felhasználó helyét meghatározzák. Ezt egyrészt reklámcélokra lehet felhasználni, másrészt betörések előkészítésére és kémkedésre is alkalmas ez az adat. Az FBI szerint komoly védelmet jelentene, ha a telefonok mindig a legfrissebb szoftververziót futtatnák - ez távolról sincs így jelenleg - és a felhasználók nem próbálkoznának a mobil feltörésével, rendszergazdai jogosultság szerzésével.