Rossz térképe miatt rúgta ki igazgatóját az Apple

Vágólapra másolva!
Kihasználta az Apple azt, hogy a New Yorkot fenyegető Sandy hurrikán miatt két napig zárva van a tőzsde. A cég megszabadult az iOS 6 katasztrofálisan rossz térképéért felelős igazgatójától.
Vágólapra másolva!

2013-ban távozik az Apple-től Scott Forstall, az iPad és iPhone lelkének számító iOS mobil operációs rendszer fejlesztéséért felelős igazgató. A hátralevő időben Forstall Tim Cook vezérigazgató tanácsadójaként dolgozik majd, munkaköreit a cég más vezetői veszik át. Az átszervezéssel erősödik az együttműködés az Apple különböző területei között - körülbelül ennyi áll az Apple közleményében, amit a New Yorkot fenyegető Sandy hurrikán leple alatt adott ki.

A közlemény nyomán nyomozni kezdő újságírók szerint a változások mögött az iOS6 operációs rendszer térképe körüli botrány, illetve Forstall természete állt. A The Verge hírportál forrásai szerint az igazgató legfőbb bűne az volt, hogy nem írta alá az iOS6 katasztrofálisan rossz térképe miatt kiadott, a felhasználók elnézését kérő levelet. Az írás végül Tim Cook vezérigazgató aláírásával jelent meg az Apple hivatalos oldalán szeptember végén.

Forrás: AFP/Getty Images/Kevork Djansezian
Az iPhone 5-öt még Forstall mutatta be szeptemberben

Forstall hajlamos volt a kritikák elhárítására - írja a The Verge a cégen belüli forrásokra hivatkozva. A rámenős igazgató ráadásul az évek során több ellenséget gyűjtött az Apple vezetésében: Jonathan Ive, a cég vezető dizájnere a pletykák szerint nem volt hajlandó olyan meetingeken részt venni, amelyekre Forstall is hivatalos volt. Forstall távozásához vezetett az is, hogy ő alapvetően Steve Jobs embere volt, már Jobs korábbi számítástechnikai cégénél is együtt dolgoztak - írja a jellemzően jó Apple-közeli forrásokkal rendelkező Daring Fireball blog. A 2011-ben elhunyt Jobs azonban már nem tudta megvédeni rámenős, sokak által utált igazgatóját.

Már meg is osztoztak az igazgatók

Forstall belső ellenfelei annyira örültek az igazgató távozásának, hogy felosztották egymás között a munkáját - írja a The Verge technológiai lap Apple-n belüli forrásokra hivatkozva. A Siri és az iOS6 komoly hátránnyal induló térképének fejlesztését a cég egyik szoftveres főnöke, Eddy Cue veszi át, a mobil operációs rendszert pedig az OS X fejlesztését vezető Craig Federighi viszi tovább.

A 2007 óta lényegében változatlan küllemű iOS gondozását és áttervezését a Jonathan Ive, a cég vezető formatervezője kísérelheti meg. Forstall távozásával valószínűleg enyhül az a sok vitát kiváltó trend, hogy az Apple egyes szoftvereket valóságban is létező tárgyak után modellezett. Így lett az egyik zenelejátszó szalagosmagnó formájú vagy így kerülhetett varrott bőr hatású keret a naptár alkalmazásra. Mivel Ive gyakran kritizálta a valóság koppintását az iOS 7-ben valószínűleg csökkenni fog az ilyen szoftverek száma.