Műholdon is működik az iPhone

Vágólapra másolva!
Az egyik nagy műholdastelefon-szolgáltató új termékével akár az óceán közepéről, vagy a sivatagból is lehet az iPhone-nal telefonálni tulajdonosok.
Vágólapra másolva!

A műholdas telefonszolgáltatásokat nyújtó Thuraya cég egy speciális tokot fejlesztett az iPhone-hoz. A kiegészítő lehetővé teszi, hogy a hagyományos mobilhálózatokon való használatra tervezett telefon kommunikációs műholdon keresztül is képes legyen hívásokat fogadni és indítani.

Hasonló megoldások eddig egy wifi elérési ponthoz hasonló formában voltak elérhetők, a Thuraya SatSleeve nevű tok azonban minden egyéb külső felszerelés nélkül képessé teszi az Apple mobilját a műholdas kommunikációra. A tokba bújtatott iPhone már sokkal jobban hasonlít egy bumfordi Thuraya-telefonra, amely a mobilhálózatoktól távol eső vidékeken is használható, ha van rálátás az égboltra.

Még nem a legszebb Thuraya


A Thuraya hálózata Afrikában, Ázsiában, Ausztráliában és Európa egyes részein érhető el. Az iPhone tulajdonosok egyelőre hanghívásokat tudnak bonyolítani, illetve szöveges üzeneteket küldhetnek, de készül műholdas internetet is támogató változat is.

A Thuraya által fejlesztett telefontok saját akkumulátorral rendelkezik, ami a gyártó szerint három óra folyamatos beszédet és két nap készenlétet bír. A tokba rejtették a szolgáltatás igénybevételéhez szükséges külön SIM-kártyát is, aminek használatbavételéhez még egy alkalmazást is telepíteni kell a telefonra. Az antenna mellett természetesen saját mikrofonnal és hangszóróval is felszerelték a tokot, így akár önmagában, az iPhone nélkül is használható telefonálásra.

A tok egyelőre csak iPhone 4 és 4S modellekhez készült el, de egy kis kiegészítővel a legújabb iPhone-ra is felszerelhető. A hanghívásra és szöveges üzenetküldésre alkalmas termék ára 499 dollár, azat nagyjából 120 ezer forint. Az adatátvitelre is alkalmas modell drágább, 600-800 dollárba, vagyis 150-190 ezer forintba kerül majd, ha elérhető lesz. A cég vezérigazgatója szerint dolgoznak egy Androidos változat kifejlesztésén is, ám azok sokszínűsége egyelőre akadályt jelent.