A szemeink előtt változik a Föld

Landsat műhold kilövése a Vandenberg légibázison
Vágólapra másolva!
Harminc évet tekinthetünk át egy szempillantás alatt a Time magazin egész Földet ábrázoló animációján. Felépült a M0, pusztulni kezdett az esőerdő, szigetet építettek Dubaiban. Bámészkodjon.
Vágólapra másolva!

A Föld változásait bemutató látványos animációt tett közzé az amerikai Time magazin. A gyorsított felvételes animáció létrehozásáhot több mint kétmillió szalagon tárolt műholdfelvételt kellett átnézni. A legrégebbi fotók 1984-ből származnak, a legfrissebbek pedig tavalyiak. A válogatás során arra kellett figyelni, hogy a felhős időben készült képek semmiképp ne kerüljenek bele az animációba.

A Felső-öböl kialakulását végig lehet követni a légifotókon Forrás: Timelapse



A fotók nem annyira részletesek, mint amit a Google Térképen megszoktunk. Ahhoz azonban elég nagy a felbontásuk, hogy a gleccserek olvadását, az Amazonas-menti esőerdők pusztítását vagy a Dubai mellett a kinő a tengerből egy mesterséges sziget. Magyarországon a fiatalabb városok - például Tiszaújváros - kiépülését, az M0 körgyűrű felépítését, vagy a pilismaróti Felső-öböl kibővítését lehet nyomon követni a Time animációján.

1972 óta fényképezik a Földet a Landsat műholdak Forrás: NASA



A fotókat a Landsat műholdak készítettek, amelyek az első olyan földfigyelő műholdas program volt, ami nem katonai célt szolgált. Az első Landsat műholdat 1972-ben bocsátották fel, a család legújabb tagját pedig 2013 feburárjában állították üzembe. A műholdak által szolgáltatott adatokat tudományos programok használták: térképek, mezőgazdasági kutatások és geológiai vizsgálatok is készültek a Landsat-képek alapján.

A műholdak folyamatos szalagot rögzítenek az alattuk látható felszínből. Naponta 14 és félszer kerülik meg a Földet, egy kör 100 percet vesz igénybe. A műholdak 680 kilométeres magasságban keringenek 27 ezer kilométer per óra sebességgel. A folyamatos felvétel a GE Maryland állambeli digitális képfeldolgozó laboratóriumában alakítják használható formátumúra. A fotók felbontása arra elegendő, hogy a 30 méteres tárgyakat - például hidakat és autópályákat - fel lehessen ismerni rajtuk.