Tíz kilométer per órával fut a robotcsótány

Vágólapra másolva!
Szupergyors robotcsótányt terveztek a University of California kutatói. A hatlábú robot másodpercenként 2,7 métert tud megtenni, majdnem kétszer annyit, mint egy valódi csótány.
Vágólapra másolva!

Egy kocogó emberrel is lépést tud tartani a kaliforniai egyetem Velociroach nevű robotja - adta hírül a Wired magazin brit kiadása. A gép hat darab, C betű alakú lábbal van felszerelve, amelyek másodpercenként tizenötöt lépnek. A nagy sebesség elérését segíti az is, hogy a csótányrobot testének nagy része kartonból készült. A tíz centiméter hosszú szerkezet nem nehezebb harminc grammnál.


Stabilizálni kell a csótányt, hogy fel ne boruljon a nagy rohanásban

A csótányrobotnak kis szárnyai is vannak, amik stabilizálják a mozgását, amikor nagy sebességgel rohan. A robotot nem terepre tervezték, de kisebb akadályokon át tud mászni. Mászásban azonban a robotikai labor egy másik, a gekkóról koppintott megoldásokat használó gépe az igazán nagy tehetség, amely közel vízszintes falakon is képes sétálni.

A közel tíz kilométer per órás sebességével az aprócska gép a világ második leggyorsabb robotjának címét is megszerezte. Az első helyre azonban egyelőre esélye sincs. Azt a Boston Dynamics Cheetah nevű gépe birtokolja, amely másodpercenként 3,2 méter tud megtenni.