Újabb műszaki hiba a Mars-járón

Vágólapra másolva!
Egy újabb műszaki hiba miatt az eredetileg tervezettnél hosszabb ideig marad biztonsági üzemmódban a NASA Curiosity nevű Mars-járója.
Vágólapra másolva!

A NASA hétfőn jelentette be, hogy egy újabb műszaki probléma miatt még napokig biztonsági üzemmódban marad a Curiosity. A Mars-járót a vezérlést végző "A" számítógépének műszaki hibája miatt még a hónap elején kellett biztonsági üzemmódba kapcsolni. Akkor a vezérlést az első géppel teljesen egyenértékű "B" számítógép vette át. Ebben az üzemmódban csak minimális, önfenntartó aktivitás van, amíg vissza nem áll a fő számítógéprendszer.

A korábbi működési problémát valószínűleg a megnövekedett sugárterhelés okozta, ami egy napkitörés miatt következett be. A számítógép megvédése érdekében a NASA március 5-én biztonsági üzemmódba kapcsolta a rovert. A Space.com űrkutatási hírportál beszámolója szerint a korábbi hibajelenséget már orvosolták, de az éles üzemre való visszaállást egy újabb probléma akadályozza. A lekapcsolt "A" számítógép fájlrendszerét érintő hiba miatt kellett újból a tartalékrendszer: a vezérlőszoftver nem tudott törölni egy állományt a tárhelyéről. Ha ez a hiba nem lépett volna fel, hétfő óta újból normál üzemben működhetne a Curiosity, így viszont a visszaállásra további néhány napot kell várni - nyilatkozta a Mars-járó földi irányítását végző csoport vezetője.

Két agya van a Mars-járónak

A Mars-járó agya, két külön számítógépes rendszerből áll: processzorból, memóriából és flash tárhelyből is kétszeres mennyiség került az űreszközre. A két központi számítógép azonos felépítésű, azonos paraméterekkel rendelkezik, de ezek közül egyszerre mindig csak az egyik működik, a biztonsági tartalék egység bármikor át tudja venni a gép irányítását. Jelenleg a tartalékszámítógép végzi a jármű irányítását.

A rover számítógépes rendszereinek lelkét egy-egy PowerPC architektúrájú processzor adja. Ilyeneket használt például az Apple, mielőtt 2006-ban az Intel lapkáira váltott volna. A Curiosityben dolgozó RAD750 kódnevű lapka azoknak a processzoroknak a távoli rokona, amelyek az Apple legendás, színes iBook laptopjaiban voltak megtalálhatók. Az otthonokban is használt számítógépekhez képest lényeges különbség azonban, hogy a Curiosity hardverét speciális, sugárzásvédő tokozással is ellátták az űrbéli használat érdekében.