Utasszállítókkal együtt repült a pilóta nélküli gép

Vágólapra másolva!
Először repült civil légtérben utasszállítására is alkalmas, pilóta nélküli repülőgép az Egyesült Királyságban.
Vágólapra másolva!

A védelmi eszközök és légi járművek fejlesztésével foglalkozó brit BAE Systems elsőként tesztelt civil légtérben pilóta nélküli repülőgépet. A speciálisan átalakított tizenhat üléses Jetstream 31-es gép nyolcszáz kilométert tett meg úgy, hogy csupán földi személyzet irányította a légiirányítás utasításait követve. A gép 2012-ben több sikeres repülést is végrehajtott, ám ezek mindegyike a civil forgalomtól elzárt légtérben történt, most először fordult elő, hogy civil gépekkel, köztük utasszállítókkal közös légtérben repült a robotrepülő.

A gépet oly

Civilekkel repült a Jetstream Forrás: Bae Systems

an szenzorokkal szerelték fel, amelyek segítségével a gyártó szerint elkerülheti az időjárási problémákat, a különböző akadályokat és akár sikeres kényszerleszállást is végrehajthat. Habár a repülés már teljesen önállóan ment a felszállást és a leszállást egyelőre a gépen tartózkodó pilóta végezte, a jövőben ezt is szeretnék automatizálni a gép gyártói.

A sikeres teszt utat nyithat a pilótanélküli repülők civil légtérbe való bevezetésének, bár ezeket egyelőre még információgyűjtésre és járőrözésre használnák leginkább, az utasszállítás még elképzelhetetlen a gépekkel. A BAE Systems fejlesztői a bemutatóval nem csak azt akarták demonstrálni, hogy a mai technológiával már megoldható egy nagyobb gép navigálása a civil légtérben, de arra is szerették volna felhívni a figyelmet, hogy az ilyen gépek jogi háttere egyelőre szabályozatlan.