Kikupálja szolgáltatásait a Google

Google, io, Vic Gundotra, I/O konferencia
Vágólapra másolva!
Meglévő androidos telefonunk tudni fogja, hogy sétálunk vagy vezetünk, automatikusan átállítja magát, ha hazaértünk. Hamarosan tömegével elérhetővé válhatnak a normálisan lefordított appok, de a fotóinkat is fel fogja turbózni a Google, amely népszerű térképét is teljesen újraépíti idén nyáron.
Vágólapra másolva!

A Google I/O című konferenciáján elsősorban appfejlesztők számára érdekes újításokat mutatott be a keresőcég, ezek azonban a végfelhasználók számára is érdekes újításokat hoznak. Hamarosan frissítésként lesznek elérhetők a meglévő androidos készülékekre az új térképfunkciók, amelyek lehetővé teszik, hogy a Google Mapset más appok is felhasználják saját környezetükben. A vállalat fejlesztői egy új, hatékonyabban működő helymeghatározó technológiát is fejlesztettek a mobilszoftverhez, amelynek bekapcsolása óránként kevesebb mint egy százalékkal meríti csupán jobban a készülék akkumulátorát.

Hazaértem, csöröghet a mobil

Egy másik újítás lehetővé teszi, hogy a telefonnak legfeljebb száz különböző virtuális helyszínt adjunk meg a térképen. Ezekbe belépve az okosmobil automatikusan átkapcsol például rezgőről hangos csörgésre, vagy mondjuk aktiválja a wifit. Nem csak ilyen alapbeállításokra alkalmas az új funkció, bármilyen más automatikus műveletet hozzá lehet rendelni.

Forrás: Google

Egy harmadik újítás az aktuális tevékenységek automatikus észlelését teszi lehetővé az Android rendszer, illetve az azon futó alkalmazások számára. A telefonokba épített gyorsulásmérők és egyéb szenzorok révén a programok érzékelni fogják, ha a telefont autóban használják, vagy éppen gyaloglás, esetleg biciklizés közben veszik elő. Ez azért praktikus, mert így például azonnal a megfelelő üzemmódnak megfelelő útvonalat generál le a térkép a felhasználónak, de az érzékelést bármilyen más app is kihasználhatja. További újítás, hogy mostantól az androidos játékok állapotát és pontszámait nem csak a készülékre, hanem számítási felhőbe is el lehet menteni, így az utoljára hagyott állapot bármilyen eszközön azonnal rendelkezésre áll.

Megújul a Google Maps

A Google Maps oldalát felkeresve a felhasználókat szerda óta egy kis ablakban megjelenő üzenet fogadja, amelyen a Térkép következő generációs verziójának tesztelésére lehet feliratkozni.

Az új Google Térkép iOS-re és Androidra is megjelenik, amely még bővebb forgalmi információkat kínál majd, melyek nyomán optimálisabb útvonalakat kínál fel. A nyáron debütáló új Térkép teljesen átdolgozott, jobban áttekinthető felülettel fogadja majd a felhasználókat. Az új felületen a keresés is egyszerűbbé válik, mivel például a listázott éttermek nem egy listán, hanem magán a térképen, valódi címeiken jelennek meg.


Nézze meg videón, milyen lesz a Google Maps!

A jövőben ha saját Google fiókunkkal lépünk be a Térképre, a saját kedvenc helyek - rokonok, barátok felvitt címei, kedvenc éttermek - is megjelennek rajta, amelyek más térképen valószínűleg nincsenek bejelölve. A keresőcég szerint idén nyártól a Google Maps minden felhasználó számára eltérő lesz, míg a jelenlegi verzió mindenkinek teljesen azonos. A felhasználók arra alkalmas telefonjukról a Street View felvételekhez hasonló, de annál egyszerűbb panorámafelvételeket is feltölthetnek a Google Térképre egy-egy épület belsejéről, amit bárki megtekinthet publikálását követően.

Oké, Google, keresd a választ!

Androidon és iOS-en már elérhető, bár magyar nyelven még nem lehet használni a cég beszédalapú keresőjét, amely mostantól a mobil eszközökön kívül számítógépen, Chrome böngészőből is használni lehet majd.

Az olyan tipikusabb kereséseket, mint például a "milyen magas a Mount Everest?", vagy az "olasz éttermek Washingtonban" be sem kell gépelni, csupán az "okay, Google" utasítást bemondani feltevésük előtt. Ez a rövid kifejezés mondja meg ugyanis a keresőnek, hogy kérdést fogunk feltenni neki. A megoldás azonban még nem minden keresés esetében működik tökéletesen, a bonyolultabb, összetett - illetve a magyar nyelvű - kutatáshoz továbbra is a begépelt szavak a hatékonyabbak. Ugyanakkor angol nyelven akár már rövidebb e-maileket is lehet küldetni a Google-lel az ismerősöknek, például arra vonatkozólag, hogy egy adott időpontban ráérnek-e találkozni. A rendszer egyébként szerda óta például a lengyel nyelvet is támogatja, így valószínűleg a magyar nyelvvel való kompatibilitásra sem kell már sokat várni.

Forrás: Google

Magától javítja a fotókat a Google+

Az egyelőre csak a Facebook mögött kullogó közösségi szolgáltatását is teljesen megújítja a Google. A Google+ néhány órán belül teljesen új, jobban áttekinthető külsőt kap. A szájt képkezelő modulja mostantól arra is képes lesz, hogy ismert helyszíneket, épületeket - például az Eiffel-tornyot - felismerje, és saját magától felcímkézzen. Ez a későbbi listázást és a visszakeresést könnyítheti meg jelentősen.

Egy új funkció pedig a Google+-ra feltöltött fotókat emberi beavatkozás nélkül képes lesz a lehető legjobb minőségűre javítani.

Forrás: Google
Ilyen javításokat várhatunk a Google+-tól

Havidíjért méri a zenét a Google

A cég Google Play Music All Access nevet viselő új zeneszolgáltatása fix havidíjért teszi elérhetővé zeneszámok millióit a felhasználók számára. Az elindított zenelejátszás a háttérben fut, mintha rádiót hallgatnánk. Gyakorlatilag az évek óta működő Last.fm és Spotify szájtokhoz hasonló szolgáltatást alakított ki a keresőcég.

A Google Playen keresztül nem csak okostelefonon és táblagépről, hanem számítógépen is elérhetők a zenék. A szolgáltatás tíz dolláros havidíjért érhető el az Egyesült Államokban, később más országokban is várható a bevezetése, erről azonban még nincs információ.