Idén megérkeznek a filléres konzolok is

Vágólapra másolva!
Húszezer forint körüli áron kerülnek idén piacra az androidos játékgépek. Grafikájuk nem lesz annyira fejlett, mint az Xbox One-é vagy a Playstation 4-é, ám a hobbijátékosokat könnyen meghódíthatják.
Vágólapra másolva!

Nem kell a drága játékkonzol ahhoz, hogy az ember játsszani kezdjen: olcsó tableten is lehet mérges madarakkal célbalőni, vagy zombi növényeket nevelgetni a kéertben. Az érintőképernyős eszköz és a Facebook népszerűvé válása megszüntette a videojátékozáshoz fűződő előítéletek nagy részét: már nem csak a konzol előtt ülő kamasz lehet gamer, hanem a virtuális farmját gondozó nagymama is. Az újdonsült játékosonak azonban nem 130-150 ezer forintos csúcskonzolokra van szükségük - nem is fizetnének ki ennyit egy játékgépért -, nekik készülnek az olcsó androidos készülékek.

Beváltatlan ígéret az Ouya

Minden androidos konzolok atyja az Ouya, amire a 2012 nyarának végén gyűjtötték össze a pénzt a Kickstarter ötletportálon. A 99 dolláros, azaz alig 22 ezer forintba kerülő konzolban az Nvidia Tegra 3 processzora dolgozik, ugyanaz, mint ami a csúcsmobilok egy részében.

Szép, de félkész az Ouya Forrás: Ouya

Az eredeti adománygyűjtésbe beszállók lassan már megkapták az Ouya konzoljaikat, a weboldalon azonban továbbra is csak előrendelni lehet az eszközt. A cég helyzetét nehezíti, hogy az első kritikák nem voltak elragadtatva a félig kész megoldásokkal teli szoftvertől és a játékkínálattól. Karácsonyra sok mindent meg kell javítaniuk, hogy versenyben maradjanak.

PC-s játékok a tévére

A harmadik reménybeli androidos konzollal a Mad Catz nevű, videojátékos kiegészítőket gyártó cég rukkolt elő. Az eszközt egyelőre Project M.O.J.O.-nak hívják és nem sokkal tud többet, mint egy okostelefon. Az IGN híroldal videós tesztje szerint a fejlesztők az Android átszabásával sem fáradtak, a képernyőn megjelenő kép leginkább egy fekvő nézetbe kapcsolt táblagépére hasonlít.

PC-s játékokat is megjeleníthet majd a MOJO Forrás: Mad Catz

Érintőképernyő helyett egérrel vagy hagyományos formájú játékirányítókkal lehet vezérelni a programokat. Játékot pedig a Google Play-ből vagy az Amazon szoftverboltjából lehet vásárolni. A gyártó egyelőre nem döntötte el, hogy pontosan milyen chip köré építi fel a játékgépet. Még az is lehet, hogy az Nvidia legújabb Tegra 4-es mobilprocesszora mellett döntenek, amellyel akár HD-felbontású játékokat is lehet a PC-ről a tévére streamelni. Hasonlót ígér az iConsole nevű eszköz, amelye a Steam digitális játékbolt linuxos kliensének futtatására képes.

Előfzetéses gyermeköröm

A legnagyobb ígéretet nem a Mad Catz tette a PC-s játékok megjelenítésével. A GamePop nevű, előfizetéses szolgáltatás egy olyan konzolt ígér, amelyen az androidos programok mellett a népszerű iPhone-os és ipades szoftverek is elérhetők lesznek. A konzol és a kontroller körülbelül évi nyolcvan dollárba kerül, a kütyü szállításával együtt pedig eléri a százdolláros árat is.

Havidíjas családi játékgép lehet a GamePop Forrás: Gamepop

A GamePop viszont még így is jó választás lehet a kisgyerekes szülőknek. Havi fix összegért végtelen mennyiségű - jelenleg ötszázat ígérnek - játékhoz jutnak hozzá a konzolon. Gazdaságosabb ajánat, mint egy gyerektablet, amire mindig új 1-2 dolláros appokat kell vásárolni.

A kínálat dönti el a harcot

A fenti három pályázó mellett biztosan jelennek még meg újabb androidos konzolok. A Google Play szoftverboltban annyi játék van és a tévék androidos okosítása annyira kézenfekvő ötlet, hogy biztosan tucatnyi cég látja meg a lehetőséget.

Az androidos konzolok nagy kérdése az, hogy lesz-e rájuk igazán vonzó játék, olyan, ami miatt esténként leülnek a játékgép elé az emberek. Ha egyszer megjelenik a tévés játékok Angry Birds-e, akkor biztos befutók lesznek a filléres konzolok.