Óriási hadihajót bocsátott vízre Japán

DDH183 Izumo, japán hadihajó Yokohamában
Vágólapra másolva!
Negyed kilométer hosszú, kilenc helikoptert hordozó csatahajót bocsátott vízre Japán. Az országnak a második világháború óta nem volt ekkora hadihajója.
Vágólapra másolva!

Tengeralattjáró-ellenes harcra és az ország határvizeinek ellenőrzésére szolgáló rombolót bocsátott vízre Japán. Az Izumo tizennégy helikoptert tud hordozni, és szakértők szerint akár vadászrepülőgépek is felszállhatnak majd a fedélzetéről a jövőben. Kezdetben hét tengeralattjáró-elhárító helikopterrel és két kutató-mentő helikopterrel fogják felszerelni a hajót.

A DDH183 Izumo hadihajó Jokohamában Forrás: AFP/Toshifumi Kitamura

Az új romboló a kínai vezetők figyelmét is felkeltette, mert a hadihajó felépítése nagyon hasonlít a hagyományos repülőgép-hordozókra - írja a BBC szakértőkre hivatkozva. Japán hivatalos források szerint a hajó amellett, hogy növeli az ország honvédelmi képességeit, segítséget nyújthat a nagy nemzeti katasztrófák esetén. A 2011-eshez hasonló jövőbeli cunami és földrengés esetén gyorsabban lehet a helyszínre szállítani a katasztrófa-elhárításban segédkezőket és a felszereléseket.

Japán a második világháború utáni időszakban eltekintett a repülőgép-hordozók építésétől. Az ország alkotmányában foglaltak szerint a japán hadsereg kizárólag védekezésre rendezkedhet be. Az Izumo hadrendbe állításával annyiban változik meg ez a trend, hogy a romboló rendkívül sokféle feladatra lesz használható. Szakértők szerint a helikopterek mellett helyből felszálló harci gépek indítására is alkalmas lesz a csatahajó.

Néhány szigeten vitatkoznak

A 2009 óta épített Izumo érdekes helyzetet teremt a térségben. Japán és Kína közt régi vita tárgya a japánul Szenkakunak nevezett szigetcsoport hovatartozása. Mindkét ország hadihajói járőröznek a szigetek körül.

Légpárnást és repülőgép-hordozót is az oroszoktól vett Kína Forrás: US Navy

Kína a közelmúltban vásárolt egy leszerelt orosz repülőgép-hordozót, és tervezi hogy további hasonló hajókat épít. Emellett páncélosok gyors szállítására alkalmas légpárnásokat is szerzett be orosz gyártóktól.