Teremnyi számítógép is kevés az agy szimulációjára

K computer, szuperszámítógép
Vágólapra másolva!
Csupán az agy neuronhálózatának egy százalékán szimuláltak egy másodpercnyi működést, de az is jócskán leterhelte a japán szuperszámítógépet.
Vágólapra másolva!

E sorok írásakor a japán RIKEN intézet Fujitsu gyártmányú, K computer nevű szuperszámítógépe a negyedik legnagyobb teljesítményű számítógép a világon, bár két évvel ezelőtt még világrekordernek számított. Azonban még az összesen 82944 darab processzort és mintegy egy petabájt memóriát tartalmazó, rackszekrényeivel egy teljes csarnokot elfoglaló szupergép is negyven percen át dolgozott az emberi agy működésének mindössze egy másodpercét feldolgozó szimuláción.

A német és japán kutatók által közösen végzett szimuláció során összesen egy 1,73 milliárd idegsejtből álló hálózat működésének egy másodpercét modellezték, amely 10,4 billió darab ingerületátvivő helyet, szinapszist tartalmaz. A szimulációhoz a NEST nevű, neuronhálózatok szimulációjára tervezett, nyílt forráskódú szoftvert használták.

A K computer szekrényei Forrás: Riken

A működés kalkulációja a tízezer háztartás fogyasztásának megfelelő áramot igénylő szuperkomputeren annak ellenére tartott ilyen hosszú ideig, hogy a modellezés során csak az emberi agy valódi neuronhálózatának csupán egy százalékát vették alapul. Az idegsejtek ráadásul a valóságtól eltérően véletlenszerűen kapcsolódtak egymáshoz, mivel a kísérlet célja csupán a szimuláció műszaki lehetőségeinek vizsgálata volt, nem pedig az agyműködés újabb sajátosságának megismerése.