Fotóból készít térbeli modellt a csodaszoftver

egy fotó alapján 3D modellt készítő szoftver
Vágólapra másolva!
Elég lefotózni egy tárgyat, és egy új szoftverrel azonnal elkészíthető a 3D-s modellje, amely akár térbeli nyomtatásra is alkalmas.
Vágólapra másolva!

A Tel-Aviv Egyetem és a Herzliya Interdiszciplináris Központ munkatársai egy olyan célszoftvert fejlesztettek ki, amellyel lehetővé válik nem kifejezetten bonyolult felületű és formájú tárgyak virtuális modelljének elkészítése.

A szoftvert bemutató videóból kiderül, hogy a programnak elegendő manuálisan bejelölni a tárgy főbb méreteit, kijelölni az alakját, ez alapján pedig automatikusan képes legenerálni a tárgy 3D-s számítógépes modelljét. A demonstráció során többek közt egy szobrot, vázát egy vízcsapot, egy távcsövet és egy gyertyatartót is sikeresen felismert az alkalmazás.

A sikeres felismeréshez arra is szükség van, hogy a tárgyról a megfelelő szögből készüljön a fotó, hogy az alakja egyértelműen kiderüljön a fényképről. A modellezni kívánt tárgy alakjának kijelölését automatika is segíti, így nem kell hozzá ismerni tervezőszoftverek használatát sem.

Az elészült modelleket könnyen lehet módosítani, illetve olyan formátumban lehet lementeni, amely azonnal kinyomtatható 3D nyomtatóval. A műanyagból térbeli alakzatot előállító gépekkel ugyanis csak speciális, a tárgy pontos méreteit tartalmazó fájlokat lehet kinyomtatni. A szoftver azonban jelentősen megkönnyítheti az otthoni használati tárgyak 3D-s nyomtatóval való reprodukálását.

egy fotó alapján 3D modellt készítő szoftver Forrás: Ariel Shamir és Daniel Cohen-Or