Béna táblává alakult át a netbook

Lenovo mix
Vágólapra másolva!
Tapipad helyett érintőképernyője, billentyűzet helyett gombokat tartalmazó tokja van. Kipróbáltuk az egyik legolcsóbb, Windows 8-as táblagéppé átformált netbookot.
Vágólapra másolva!

A táblagép és a laptop megfizethető árú keveréke - ígéri a Lenovo Ideapad Miix 10 honlapján a gyártó. A megfizethető ár nagyjából biztosan igaz, a készülék 64 gigabájtos háttértárral szerelt típusa már 120 ezer forintért megvehető a magyar boltokban. Ennyibe kerül most egy iPad 2, de ennyit kell fizetni majd egy Retina-kijelzős iPad Miniért is november végén. Egy hagyományos netbookot Windowszal együtt 100 ezer forint körül lehet megvenni.

Könnyebb a netbooknál

Az biztos, hogy a Miix 10-est sokkal kényelmesebb magunkkal cipelni egy netbooknál. A tízcolos képernyővel szerelt gép csak 580 grammot nyom a mérlegen, ami kevesebb az iPad 4 tömegénél, bár a legújabb Air modellnél nehezebb.

Maga a tablet, a képen a billentyűs tokkal Fotó: Origo

A Miix 10-hez egy tokkal kombinált billentyűzet jár, ezt azonban elég nehéz felhelyezni és levenni, mert a táblagép alján lévő csatlakozó mellett még a két felső sarokban is be kell pattintani egy-egy tartót. Pozitívum, hogy akár magyar kiosztású billentyűzettel is elérhető, és elég kényelmesen lehet gépelni rajta, egyedül az hiányzik belőle, hogy a gombok nem világítanak.

Egy hagyományos netbookhoz képest további eltérés, hogy a hibriden egyáltalán nincs tapipad, az ikonokra, menüpontokra kattintás kizárólag az érintőképernyőn keresztül történhet. Ez a Windows 8 új, érintőképernyős felületén nem is gond, ám a régi, Windows 7-es felületen elég nehéz becélozni az apró gombokat, bár a helyzeten valamelyest javít, ha nagyobbra állítjuk a betűméretet. A gépen akár teljes Office-csomag is futtatható, de az még csak a hagyományos, Windows 7-es külsővel érhető el, így kézzel böködve kissé furcsa használni.

Behemót rendszer egy vékony gépen

Bár e sorok írásakor már igényes kivitelű netbookokat is meg lehet venni, éveken át csak olcsó LCD-vel szerelt, ócska képminőségű típusokat lehetett megvenni. A Lenovo gépét HD-felbontású (1366x768 pixeles) érintőképernyővel lehet megvenni: ez jócskán elmarad a Retina képminőségtől, de egy kicsivel jobb az iPad 2-énél. A betűk nem olvastók annyira jól, mint egy mai tableten, de a videók, játékok szépek ezen a kijelzőn is.

Lenovo mix Fotó: Origo

A tesztelésre kapott készüléken már a Windows 8.1 futott, méghozzá annak teljes, asztali és laptop számítógépeken futó verzióját, amely bármilyen windowsos alkalmazással kompatibilis. Mivel egy régi netbookkal ellentétben a Miixben nem merevlemez, hanem flashmemória dolgozik, a rendszer indulása ennek ellenére nagyon gyors, csupán nyolc-tíz másodpercig tart. Sajnos a Windows 8.1 még így is egy behemót rendszer, a 64 gigabájtból ugyanis csak nagyjából 29 gigabájt áll szabadon a felhasználó számára, a maradékot a rendszer, illetve annak helyreállításhoz szükséges rejtett moduljai foglalják el. Ennyi tárhelyet nagyjából egy 32 gigabájtos iPad vagy androidos táblagép szokott biztosítani. Viszont a kis gép magával hozta a Windows 8-as asztali gépem beállításait is, bár az appokat manuálisan kellett összeválogatnom.

A gép belsejében egy nem túl nagy teljesítményű Intel Atom processzor és csupán 2 gigabájt memória található, így a rendszer sokszor hajlamos megtorpanni. Bár olyan egyszerűbb játékokat gond nélkül futtat, mint mondjuk az Angry Birds, vagy a Tiny Death Star, az Asphalt 7 autós játékot hiába telepítettük, nem indult el, pedig a Riptide GP jet ski szimulátor igen. Extra látványos játékokat nem ezen a táblagépen fog játszani senki.

Lenovo mix Fotó: Origo

Megtanulunk appokra vadászni

A Windows Áruház kínálata továbbra is elmarad az Android Play és az Apple iTunes App Store-étól: bár néhány ismert játék elérhető rá, a legtöbb feladatra hosszan kell vadászni a megfelelő appot. Ez azért van, mert a legtöbb alkalmazást nem az adott webes szolgáltatás üzemeltetője, hanem egy harmadik fél készíti: például a Gmailhez vagy a Feedly hírgyűjtő oldalhoz sincs hivatalos app, csak külsős fejlesztésű, az egyetlen fontos kivétel a Facebook, amely nemrég kiadta hivatalos Windows 8-as applikációját.

Egy-egy app telepítése sokszor kissé lomhán történik, de előfordult, hogy egy folyamatban lévő frissítés miatt csak több újraindítás után sikerült feltelepítenünk valamit. Legalább a nem bevált appok eltávolítása egyszerű: csempéjük vagy nevük kijelölése után egyszerűen törölni lehet őket a rendszerből. Az élmény nem volt teljes, előfordult, hogy a Windows jelezte, hogy ha újabb appokat akarok megnyitni, előbb be kell zárnom néhány másikat, pedig később, amikor szándékosan megnyitottam nyolc különböző appot, gond nélkül futottak egymás mellett.

Az első napokban semmilyen hiba nem jelentkezett, később azonban naponta többször is megesett, hogy az alvó helyzetből felélesztett gép a zárolási képernyő helyett krikszkrakszokat jelenített meg. Néha ezt egyszerűen a kijelző ki- és bekapcsolásával orvosolni lehetett, máskor azonban egy kék képernyős hibaüzenetet követően újra kellett indítani az eszközt. Végül kénytelenek voltunk a beépített rendszervisszaállítót használni, ami a 8.1-es kiadás helyett a Windows 8-at hozta vissza. Ezzel már újra stabilan működött a Miix 10-es.

Lenovo mix Fotó: Origo

Tovább bírja egy netbooknál, kevésbé egy tabletnél

A gép akkumulátoros üzemideje egy olcsó netbookhoz képest jó, 6-8 óra körüli, és nem okoz gondot, ha a Miixet nem kapcsoljuk ki teljesen, hanem csak alvó módba kapcsoljuk, egy hagyományos táblagéphez hasonlóan.

Egy hagyományos netbookhoz képest komoly korlátot jelent, hogy a Miix 10-esen nem található USB-port, így egérből például csak bluetoothost lehet használni vele, pendrive-ot pedig csak egy micro USB-t hagyományos USB-vé alakító adapterrel lehet csatlakoztatni hozzá, bár legalább microSD memóriakártyát bele lehet dugni alapból.

A tipikus netbooknál jobb minőségű képernyőjével és hosszabb akkumulátoros üzemidejével jobb a Lenovo Ideapad Miix 10-es. Teljesítménye azonban a lassú hardver miatt elég korlátozott, a külső eszközök egyszerű csatlakoztatása pedig eléggé hiányzik az egyébként teljes értékű Windows 8-at futtató gépből. Az viszont jó jel, hogy már könnyű és vékony kivitelben is legyártható teljes értékű számítógép jutányos árú kivitelben.

Más kérdés, hogy elég szűk azoknak a felhasználóknak a köre, akik mindenhová egy teljes értékű számítógéppel akarnak járkálni, hiszen a legtöbb feladatra már egy iPad vagy egy negyvenezer forinttal olcsóbb androidos készülék is alkalmas. Jövőre megjelennek az Intel új, gyorsabb Atom lapkái, azokkal az ugyanilyen PC-táblagépek is sokkal jobbak lesznek.